Çalışma bilim ve ilim sahibi olmak için vardır. Birey ve toplum için önemli katkısı vardır. Topluma hizmet etmek olarak meslek görebilirler ve çalışmak bilgi edinmek insanlara büyük önemli bir katkısı olur.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), hayatı boyunca çalışmayı ve geçimini kendi elinin emeğiyle kazanıp helal yollardan sağlamayı ilke edinmiştir. Çocukluk yıllarında amcası Ebû Talip’in yanında kalırken çobanlık yapmıştır. Ayrıca o, amcalarıyla birlikte ticaret yolculuklarına çıkmış ve çalışarak aile bütçesine katkı sağlamıştır. Gençliğinde, Hz. Hatice’nin (r.a.) ticaret kervanının sevk ve idaresini üstlenmiş, çalışkanlığı ve ticarî dürüstlüğü ile de herkesin sevgi ve takdirini kazanmıştır. Allah Resûlü (s.a.v.), ailesinin yiyecek, içecek ve giyecek gibi temel ihtiyaçlarını çalışarak temin etmiştir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), kişinin, yaptığı işi en güzel şekilde yapmasını ve görevini hakkıyla yerine getirmesini istemiştir. Bir hadisinde, “Yüce Allah, yaptığınız işi sağlam ve iyi yapmanızdan hoşnut olur.” buyurmuştur. Çalışırken buna dikkat eden kimse, kendi alın teriyle kazanmış, işine ve kazancına da haram karıştırmamış olur.