Ç harfi ile başlayan bitkilere bakıldığında pek çok bitki ile karşılaşmak mümkündür. Aynı zamanda sebze ve meyve çeşitleri de bulunmaktadır. Doğada var olan bu bitkilerin birçoğu günlük hayatta da tüketilmektedir.
Ç harfi ile başlayan bitkiler
Çam, Pinaceae familyasından Pinus cinsinden orman ağaçlarını içeren iğne yapraklı türlere verilen ad.
Çavdar, Poaceae familyasından bir tahıl bitkisi. Çavdarın ilk kez İÖ 6500 yıllarında Asya'nın güneybatısında yetiştirildiği sanılmaktadır. Soğuğa en dayanıklı tahıl olan çavdar yüksek yerleri, kumlu ve gevşek toprakları sever.
Çınar, çınargiller Platanaceae familyasından Platanus cinsini oluşturan uzun boylu kalın çaplı ağaç türlerinin adıdır. Platanaceae ailesinin yaşayan tek üyeleridir. Türkiye'de doğal olarak yayılış gösteren tek tür, doğu çınarıdır. Platanus'un tüm olgun üyeleri uzun boyludur ve 50 metre boya kadar ulaşırlar.
- Çam
- Çalı
- Çavdar
- Çınar
- Çivit otu
- Çiçekli dişbudak
- Çayır Süseni
- Çakşır
- Çobandağarcığı
- Çoban Değneği
- Çin Porsuğu (Ağaç türü)
- Çok tohumlu kazayağı
- Çin Tırpan Ağacı
- Çobanpüskülü
- Çayır Yumağı
- Çilek Guavası
- Çayır Kelp Kuyruğu
- Çayır Tilkikuyruğu
- Çayır Salkım Otu
- Çayır Mürdümüğü
- Çemen otu
- Çörek Otu
- Çim
- Çay
- Çam sakızı
- Çekirdek
- Çitlembik
- Çörek mantarı
Ç harfi ile başlayan çiçekler
Çöven ya da çöven otu, çöğen, karanfilgiller familyasından ekonomik öneme sahip 100 türden oluşan, bir yıllık ya da çok yıllık 5–120 cm boyunda otsu bitki cinsi. Türkiye'de bulunan 50 çöven türü bilinmektedir. Tahin helvası yapımında da kullanılan çöven Türkiye'nin ihraç ürünlerinden biridir.
Çuha çiçeği veya onbiraylık, çuha çiçeğigiller familyasından Primula cinsini oluşturan bahçe süs bitkileri yetiştiriciliğinde kullanılan bitki türlerinin ortak adı. Önemli olan başlıca türleri P. vulgaris ve P.veris dir.
Çobangülü, Fabaceae familyasından 10–40 cm yüksekliğe ulaşabilen iki yıllık veya kısa ömürlü çok yıllık bir bitki türü. Sürünücü-dik gövdeye sahiptir. Taç yapraklar düzensiz. açık sarı, bazen kırmızı-uçlu, 12–15 mm uzunluğunda olup tabanı kaynaşmış vaziyettedir. Taç yaprak sayısı 5'dir.
- Çöven
- Çok yıllık
- Çöplemecik
- Çuha çiçeği
- Çayır Melikesi
- Çobangülü
- Çikolata Sarmaşığı
- Çin mor salkımı
- Çayır Turnagagası
- Çan çiçeği
- Çayırsedefi
- Çayır Köpükotu
- Çiğdem
- Çobançantası
- Çin nergisi
- Çikolata çiçeği
- Çatalca peygamber çiçeği
- Çayır papatyası
Ç harfi ile başlayan meyveler
Çilek, gülgiller familyası içinde yer alan bir bitki cinsi ve bu cins içinde yer alan türlerin meyvelerinin ortak adıdır. Tohumları meyvenin üzerinde bulunan birkaç meyveden biridir. Bu yönüyle, çilek bir istisnadır, çünkü çoğu meyvenin tohumları meyvenin içinde bulunur.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad. Daha çok badem için kullanılan çağlanın tüketimi Türkiye, İran, İsrail ve Arap ülkelerinde yaygındır, ancak diğer ülkelerde yer alan etnik marketlerde de bulunabilir.
Çerimoya, Annona cherimola bitkisinin meyvesidir. Temelde Annonia ve roolinia diye iki ayrı çeşidi bulunmaktadır.
- Çilek
- Çağla
- Çakal eriği
- Çöğür Armudu
- Çerimoya
- Çin koca yemişi
- Çin Ayvası
- Çiçek elması
- Çarkıfelek Meyvesi
Ç harfiyle başlayan sebzeler
Çiriş ya da Çiriş otu, Asphodelaceae familyasından Asphodelus cinsinin oluşturan bitki türlerinin ortak adı. Mart ve Nisan aylarında yeşil yaprakları topraktan yeni çıkarken dağlardan toplanan çiriş otu sebze olarak satılır ve çok miktarda tüketilir. Çirişli börek, çorba, sulu yemek ve pilav yapılır.
Koşucu fasulye, kırmızı koşucu fasulye veya multiflora fasulyesi olarak bilinen Phaseolus coccineus, baklagil familyası Fabaceae'de bulunan bir bitkidir. Başka bir yaygın isim, farklı bir tür olan lima fasulyesine de atıfta bulunabilen tereyağı fasulyesidir.
- Çeri domatesi
- Çarliston biber
- Çir
- Çiriş
- Çin Lahanası
- Çalı Fasulyesi