Büyüklerinizden, küçükken oynadıkları oyunlar hakkında bilgi alınız

Büyüklerinizden, küçükken oynadıkları oyunlar hakkında bilgi alınız, aldığınız bilgileri notediniz sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Büyüklerimden aldığım bilgilere göre, küçükken oynadıkları oyunlar arasında bazı geleneksel Türk oyunları ve sokak oyunları bulunuyordu. İşte aldığım notlardan bazıları:

  • Seksek: Seksek, taşların üzerine atılarak oynanan bir çocuk oyunuydu. Taşların üzerindeki numaraları atlayarak ilerlemeye çalışırlardı.
  • Beştaş: Beştaş oyunu, beş adet taşın farklı şekillerde atılması ve yakalanması üzerine kurulu bir oyundur. Hız, el becerisi ve dikkat gerektiren bir oyundur.
  • Elastik: Elastik, bir lastiğin bacakların arasında gerilerek zıplama oyunu olarak oynanırdı. Hız ve çeviklik gerektiren bir oyundu.
  • Güvercin: Bu oyun, genellikle sokaklarda oynanır ve bir grup çocuğun el ele tutunarak dönmeleri ve dans etmeleri üzerine kuruludur.
  • Yakar top: Yakar top, bir grup çocuğun bir topun etrafında dönmesi ve topun yakalanmaya çalışılmasıyla oynanan bir oyundur.
  • Çelik çomak: Bu oyun, tahta veya metal çelik çomakların belirli bir hedefe doğru fırlatılması ve vurulması üzerine kuruludur.
  • Kadın kazanı: Bu oyun, bir grup kızın bir araya gelerek şarkılar söyleyip dans etmeleriyle oynanır.

Büyüklerim, bu oyunları sokaklarda ve arkadaşlarıyla bolca oynadıklarını ve bu oyunların çocukluklarının keyifli anıları olduğunu söylüyorlar.

Eskiden ne güzeldi. Mahallede akşam ezanına kadar birlikte oynanan oyunlar. Ezanın okunması ile birlikte durmaksızın eve koşmalar. Bütün tadıyla damağımızda kaldı açıkçası. İşte o anlarda heyecanla ve eğlenceyle oynanan oyunların bir listesini oluşturduk. Yetişkinlerin hemen hatırlayacağı eski sokak oyunları nelermiş gelin hep birlikte öğrenelim.

Kemik Oyunu

Özellikle mehtaplı gecelerde oynanan bu oyunda çocuklar iki gruba bölünürler. Gruplardan birisi diyelim ki “A” grubu, diğeri “B” grubu adını alır. Bir merkez belirlenir ve bir taş dikilir. Küçük beyaz bir kemik bulunur. Oyunculardan bir grup bu kemiği bir yere atar, ay ışığında her iki grup da bu kemiği aramaya koyulur. Kemiği önce bulan gruptan örneğin A grubu bulduysa, “A grubu B’ye bindiii” diye bağırır. A grubuna dahil olanlar, B grubundan kimi yakalarlarsa sırtına binerek kendilerini merkezdeki taşa kadar taşıtırlar. Yakalanmadan merkeze kadar koşanlar ise rakiplerini taşımaktan kurtulurlar. Oyun böylece sürüp gider.

Çelik Çomak:

75-80cm uzunluğunda bir sopa [çomak) ve 20-25cm uzunluğunda küçük bir sopa (Çelik) ile oynanır. Küçük sopa yerde açılan küçük bir çukura dengeli bir biçimde konur. Çomakla altından karşıdaki kişiye olanca hızıyla atılır. Karşıdaki kişi çeliği yakalarsa atan kişi değişir. Yakalayamazsa çeliği yerden alır kazılan çukura doğru eliyle atar, ebe ise çeliği çukura yanaştırmamak için elindeki çomakla vurmaya çalışır. Attığı çelik çukura ne kadar uzakta olduğu çomakla ölçülür, bu mesafe bir çomak boyu ise ebe sayı alır, değilse ebe yer değişir. Bu sayıları neticesinde kararlaştırılan ceza verilir.

Mendil Kapmaca:

Genellikle okulda öğretmenin gözetimi ve hakemliğinde oynanan bir oyundur. Çocuklar iki gruba ayrılır, arada belli bir mesafe bırakarak karşılıklı olarak yerlerini alırlar. Her oyuncunun rakibi karşısındaki oyuncudur. Bu iki grubun tam ortasında bir çocuk elinde mendille durur. Hakemin işaretiyle en baştan birinci sıradaki çocuklar mendili alıp kendi gruplarının bulunduğu yere rakibine yakalanmadan kaçırmaya çalışır. Eğer rakibine yakalanmadan mendili kaçırırsa rakip oyuncu kazanan grubun tarafına geçer. Mendili eline alan oyuncu rakibi tarafından yakalanırsa, bu durumda yakalayan kazanmış olur. Yakalanan oyuncu karşı takımın saflarına katılır. Tüm oyuncular birer kez yarıştıktan sonra takımların bulunduğu yerdeki oyuncular sayılır. En çok oyuncusu olan (kazanan rakibiyle kendi takımına geçtiğinden) takım yarışmayı kazanmış sayılır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri