Büyük Selçuklulardan kalan mimari yapıların birçoğunun günümüze kadar ulaşamamasının nedenleri ne olabilir

Büyük Selçuklulardan kalan mimari yapıların birçoğunun günümüze kadar ulaşamamasının nedenleri ne olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Her ne kadar sağlam yapılsalar da teknik ve araçsal olarak mimari eserlerin zamana karşı aşınmadan kalabilmeleri oldukça zordur. Bir eserlerin ömrünün uzun olmasını sağlayan etkenler dayanıklılık bakımından eserin ortaya çıkmasını sağlayan malzemeler olarak bilinmektedir.

Taş ve ahşap malzemeli tarihi ve mimari eserlerin dayanıklılığı oldukça fazladır. Selçuklu dönemi mimari yapılarında da taş ve ahşap malzemeler kullanılmıştır. Fakat yine de mimari yapıların günümüze kadar ulaşması pek mümkün olmamıştır. Bunun nedeni doğal afetlerin yaşanması, savaşların sürmesi ve yeni şehir kültürün oluşması şeklinde açıklanabilir. Mimari eserleri tarihi eser niteliğinde korumak gerekir.

Büyük Selçuklular sanat eseri ortaya çıkarma konusunda oldukça zengin yıllar geçirmişlerdir. Sanata ve sanat eserlerine mimari yapılara önem verilen bu dönemde sıkıntı kullanılan malzemeler olmuştur. Tuğla ve kerpiçten yapılan kervansaraylar, hamamlar, camiler günümüze kadar ulaşamamıştır. Çünkü kerpiç ve tuğla dayanma gücü zayıf malzemelerdir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri