Büyük lokma ye(de), büyük söz söyleme

Büyük lokma ye(de), büyük söz söyleme atasözünün anlamı, hayatta hiçbir zaman başkalarının durumu küçümsenmemelidir anlamında bir söz.

Asla emin olmadan önemli şeyler söyleyip utanılacak duruma düşme anlamında bir söz. Başaramayacağın ,sonuçlandıramayacağın bir konuda kesin söz söyleme anlamında bir söz.

İnsan, başkalarını kınayıp, kendinin öyle durumlara düşmeyeceğini söylememelidir; belli olmaz, gün olur insanın başına aynı şeyler gelebilir anlamında söylenir.

Olayları dışarıdan seyredenler için olup bitenler ne kadar kolay ve basit görünür. Oysa hiçte öyle değildir. Bundan dolayı hiçbir kimse başkalarını kınayıp "ben böyle yapmazdım, ben böyle kötü duruma düşmezdim", gibi sözler söylememelidir. Dünya bu, birgün aynı olaylar kınayanın başına da gelebilir.

İnsan çoklukla nefsine yenik düşer. Kendini pek çok konuda ön plana çıkarmak, ne kadar becerikli ve akıllı olduğunu belirtmek ister. Bu durum onun böbürlenmesine, "ben olsaydım öyle değil, böyle yapardım; şunu yapsaydı kötü duruma düşmezdi; ben asla onun yaptığı gibi kötü bir şey yapmam; o sözler de söylenir miydi?" gibi sözler sarf etmesine sebep olur ki, böyle bir tavır sergilemek son derece zararlıdır. Dünya ve insanlık hâli bu, öyle bir gün gelir ki, yerip kınadığımız kişinin başına gelenler bizim de başımıza gelebilir ve gülünç duruma düşebiliriz. Bu sebeple ağzımızdan çıkacak söze dikkat etmeli, büyük söz söylemekten kaçınmalıyız.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

ÖDEV & BİLGİ DÜNYASI Haberleri