Bütünler açı: Ölçüleri toplamı 180 derece olan açılara bütünler açı denmektedir. Bu da aynı şekilde aslında yapı olarak tümler açıya benzer. Yani yere paralel olan doğru üzerinden 2 tane açının toplamı 180 derece olmalıdır. Şimdi aynı şekilde bunlara da örnek verelim ve hangi açıların bütünler açı olabileceğini öğrenelim.
- 135 derece ile 45 derece bütünler açıdır.
- 189 derece ile 1 derece bütünler açıdır.
- 170 derece ile 10 derece bütünler açıdır.
- 90 derece ile 90 derece bütünler açıdır.
Böyle daha birçok değişik bütünler açı yazmak mümkün. Önemli olan ortak şekilde her iki açının toplamı 180 derece olmalıdır. Böylece bu açılar bütünler açı olarak bilinir.
İki farklı açının ölçüleri toplandığında ortaya çıkan toplam ölçü 180 derece ise, bu iki açıya bütünler açılar denir. İki bütünler açı, aynı zamanda birbirine komşu ise, yani aynı noktadan çıkan ışınlardan oluşuyor ve kendilerini oluşturan ışınlardan biri her ikisi için ortak ise, bu açılara komşu bütünler açılar denir.
Bütünler açı kaç derecedir
Bütünler açıların, sabit ve standart bir ölçüsü bulunmamaktadır. İki açıyı bütünler açı yapan yegâne kural, bu iki açının ölçüleri toplamının 180 derece olmasıdır. Toplamı 180 dereceyi bulduğu sürece, iki açının ölçülerinin kaç olduğunun bir önemi yoktur. Bütünler açının ölçüsü kaç olursa olsun, önemli olan toplam ölçünün 180 derece olmasıdır. Örneğin, 100 derecelik bir açının bütünleri, 180 – 100 = 80 derece olacaktır.
Bütünler açıların trigonometrik oranları
Bütünler açıların, trigonometrik oranları vardır. Yani bütünler açıların sinüs ve kosinüsleri arasında belli trigonometrik oranlar söz konusudur. Bütünler açıların ölçülerinin sinüsleri birbirine eşit; kosinüs, tanjant ve kotanjantları ise birbirinin ters işaretlisidir.
- sin(x) = sin(180 – x)
- cos(x) = cos(180 – x)
- tan(x) = tan(180 – x)
- cot(x) = cot(180 – x)