Bahçelere yapılacak ağaçlandırma, geleneksel ve eğitici oyun çizimleri, konferans salonlarında verilecek kişisel eğitim seminerleri ve kurslarla okullar artık veliler ve çocukların buluşma yeri oluyor.
Bahçesi düz bir asfalttan oluşan ve ders sonrası kapısına kilit vurulan okullar artık halka açılıyor. Başta öğrenciler olmak üzere okul bahçesinden konferans salonlarına, kütüphanelerden bilgisayar sınıflarına kadar birçok yer ailelere de hizmet verecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ‘Okullar Hayat Olsun’ sloganıyla hayata geçirdiği projeyle okul bahçeleri yeşillendiriliyor ve geleneksel oyunlarla daha aktif hale getiriliyor. Pilot uygulaması İstanbul Sultangazi’deki Orhangazi İlköğretim Okulu’nda hayata geçiriliyor. Proje ile okullar hafta sonu ve tatillerde çeşitli kültürel ve eğitim etkinliklerine açılarak, okulun sürekli eğitim merkezi haline gelmesi amaçlanıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve gönüllü kurumlarca hayata geçirilen proje kapsamında NT Mağazaları da 7 bölgede 35 okulu hazırlıyor. Okul bahçelerine çizimlerle oyunlar hazırlanacak, Türkçe-İngilizce eğitici grafikler ve şekiller çizilecek. Okul kütüphanesinin öğrenci ve velilerin hafta içi ve hafta sonu kullanımına açık olması, bilgisayar laboratuvarlarının ders dışında da ödev hazırlama ve araştırma yapılması için açık tutulması ve konferans salonlarının eğitim ve seminerler için halka açık tutulması da projede yer alıyor. Çalışmalarına Orhangazi İlköğretim Okulu ile başlayan NT, tedarikçilerini de projeye dâhil etmek istiyor. Proje kapsamında unutulmaya yüz tutmuş sokak oyunları yeniden hayat buluyor. Okul bahçesinin bazı bölümleri oyun sahasına dönüştürülerek teneffüslerde çocukların düzenli oyun oynamaları sağlanıyor. ‘Sek sek’, ‘yakan top’, ‘köşe kapmaca’, ‘yağ satarım bal satarım’ gibi oyun alanlarının oluşturulacağı çalışma ile çocuklara, dikkatli olma, hızlı ve doğru karar verme, kavram ve şekilleri öğrenme, vücut dilini kullanma gibi yetenekler kazandırılması amaçlanıyor. İngilizce figürler, sayı ve renkler yazılarak İngilizcenin daha kolay öğrenilmesine de katkı sağlanıyor. Öğrencilere sağlanacak bu imkânların yanı sıra sınıflarda ve spor salonlarında açılacak yabancı dil, müzik, ebru gibi çeşitli kurslarla aileler de okullu oluyor. Akşam 21.00’e kadar açık olacak bilgisayar sınıflarına öğrencilerle birlikte veliler de gelebilecek. Okul bahçelerinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve TEMA Vakfı’nın hazırlayacağı doğa bahçeleri de ailelerin yeşille iç içe olacakları sosyal yaşam alanları haline gelecek.
NT Mağazaları aracılığıyla projeye destek verecek firmalardan birisi de Fatih Kalem. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Çiftçioğlu, Fatih Kalem olarak öğrencilerin eğitimlerinde her zaman yanlarında olmak istediklerini söylüyor. “Öğrencilerimizin geleceğine sosyal sorumluluk bilinci ile biz de katkı sağlayarak her bölgede 5 tane olmak üzere 7 bölgede toplam 35 okula destek vereceğiz.” diyen Çiftçioğlu, ‘Okullar Hayat Olsun’ projesinin kültürel değerler ve çocuklara yeni oyun alanları oluşturması açısından çok önemli olduğunu belirtiyor.
Orhangazi İlköğretim Okulu’nun açılışı 15 Kasım’da Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, NT Mağazacılık Genel Müdürü Murat Kara, Fatih Kalem Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çiftçioğlu, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ve diğer protokol üyelerinin katılımıyla yapılacak.