Pozitif bilim ile uğraşan bilim insanlarının, felsefeyi gereksizleştirmesi söz konusudur. Bunun, içinde bulunduğumuz çağ bağlamında da çeşitli haklı gerekçeleri olabilir. Ancak bu “haklı” gerekçeler, felsefenin tam olarak anlaşılamaması ile alakalıdır.
Herkes tarafından kolayca kabul edilebilir ki, içinde bulunduğumuz evrende “işe yarar” bilgi edinebilmemiz “yalnızca” bilimsel yöntem ile mümkündür. Örnek olarak akıllı telefonlar, güvenilir ve hızlı seyahat eden arabalar, gelişmiş işlemciler, ölümü geciktiren tedavi yöntemleri gibi “insanın” temel ve sosyal tüm ihtiyaçlarını bilimsel yöntem ile giderebiliyoruz. Ancak hiçbir felsefi soru ya da fikir, bu gibi problemlerimize kalıcı çözümler üretememekte. Hatta birçok kişi tarafından felsefe artık, edebi söz sanatları bütünü gibi tanımlamalar ile değersizleştiriliyor.
Ancak bilimin, felsefeye göre daha ön planda olduğu görüşü bile, felsefi bir soruşturmadır. Çelişki, işte tam da burada başlıyor. Bilimin değerli, felsefenin değersiz olduğuna dair beyan ettiğiniz her fikir, felsefi bir fikirdir. Bu gibi neyin daha “değerli” ve “gerekli” olduğunu ifade eden önermeler, bilimden çıkmaz ve bilimin bir konusu değildir. Bilim yalnızca somut fenomenleri çeşitli yaklaşımlarla açıklayan disiplindir. Bu çelişkinin en komik yanı ise, felsefeyi eleştirmeye başlayan bilim insanlarının farkında olmadan felsefe yapmaya başlamasıdır. Yukarıda da ifade edildiği şekilde, bilimin felsefeden daha ön planda olduğu düşüncesi, felsefenin tam olarak anlaşılamaması ile alakalıdır.