Braille Alfabesi, görme engellerinin okuyabilmesi için geliştirilen kabartmalardan oluşan bir alfabedir. Bu alfabe görme engellerinin okuyabilmesi için özel bir kağıda özel uçlu aletlerle kabartmalar oluşturulması şeklinde meydana gelir. Her kabartmanın belli düzende ve belli sayılarda olarak yapılması gerekir. Geliştirilen alfabe ile görme engellilerin okuması mümkün hale gelmektedir.
Bilinen alfabelerin ölçü alınarak o alfabelere göre kabartma harflerinin oluşturulması görme engelli alfabesi olarak ortaya çıkar. Belli sayıda ve belli düzende oluşturulan kabartmaların küresel olarak kabul edilmesi engellerinin de hayatını kolaylaştırmaktadır. Böylece görme engellilerin istedikleri dilde istedikleri eserleri okuması söz konusu olmaktadır.
Bu alfabe, görme engelliler için geliştirilmiş, iki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktanın değişik kombinasyonlarla sesleri temsil etmesi prensibine dayanan bir alfabedir.
Alfabede her harf ve rakam için bir hücre bulunur. 3 satır ve 2 sütundan oluşan bir hücrede altı noktalık alan vardır. Ancak örneğin bazı harfler için tek bir kabartmalı nokta kullanılırken bazı harflerde ise 5 kabartmalı nokta bulunur.
Bu alfabenin amacı, görme engelli insanların parmak uçlarını kullanarak, dokunma hisleri ile okuyabilmelerini sağlamaktır. Bu alfabe dokunarak okumaya yönelik bir alfabedir. Görme engelli insanlar braille alfabesini kullanarak, özel tasarlanmış braille daktiloları ya da delikli levhalar ile yazı da yazabilirler.
Braille yazım sistemi, karakterleri dünyada ilk kez ikili şema ile gösteren yazı sistemidir. Bu yazım sistemi ile 64 değişik sembol üretmek mümkündür. Braille alfabesi kullanılarak matematiksel işlemler yapılabilir, nota yazılıp okunabilir.
Braille alfabesi kim tarafından ne zaman bulunmuştur
Körler alfabesi olarak da tanımlanan bu alfabe 1821 yılında görme engelli olan mucit Louis Braille tarafından 3 yılda geliştirilmiştir. Sistemin asıl mucidi Charles Barbier’dir. Fakat amacı farklı olan ve kullanımı zor olan bu alfabe Louis Braille tarafından görme engelliler için yeniden tasarlanıp geliştirilmiştir.
Braille alfabesinin özellikleri şunlardır:
- Bu alfabe sayesinde, görme engelli insanlar parmak uçlarını kullanarak, okuyabilirler.
- Ayrıca bu alfabe sayesinde görme engelliler, braille daktiloları ya da delikli levhalar ile yazı da yazabilme imkanı bulurlar.
- Braille alfabesinin, karakterleri dünyada ilk kez ikili şema ile gösteren yazı sistemi olma özelliği taşır. Bu sayede 64 değişik sembol üretilir.
- Görme engelli insanlar bu alfabe ile kullanılarak matematiksel işlemler yapılabilir. Ayrıca nota yazılıp okunabilir.
- 1821 yılında görme engelli olan mucit Louis Braille tarafından 3 yılda geliştirilen bu alfabenin asıl mucidi Charles Barbier isimli kişidir.
Görme engelli insanlarımız için okumak ve yazmak gerçekten çok zordur. Fakat bugün bu alfabe sayesinde biraz da olsa bu sorun giderilmiştir. Teknoloji ilerledikçe bu alanlarda yenilikler olması bu insanlarımız için çok önemlidir.