Ödev cevabı kısaca,
Bazı hücreler kaybettikleri bölünme yeteneğini yeniden kazanabilirler. Bu süreç genellikle rejenerasyon (yeniden oluşma) veya hücre programlama (transdiferansiyasyon veya yeniden programlama) yoluyla gerçekleşir. Rejenerasyon, hasar görmüş dokunun onarılması ve yeniden büyümesini içerirken, hücre programlama ise bir hücrenin farklı bir tipe dönüşmesini ve yeniden bölünme yeteneğini kazanmasını sağlar. Ancak bu süreçler karmaşıktır ve birçok etkene bağlıdır.
Memelilerde olgun alyuvar hücreleri daha fazla oksijen taşımak için çekirdeklerini kaybederler. Bu yüzden bölünemezler. Sinir hücreleri, sentrozomlarını kaybettikleri için bölünemezler. Çizgili kas hücresi ve retina yapısı gereği bölünemez. Üreme ana hücrelerinin mayoz bölünmesi sonucu oluşan n kromozomlu (haploit) sperm ve yumurta hücresi bölünemez.
Bitkilerde ise bazı hücreler de aynı şekilde bölünemez. Bölünme yeteneği kaybeden bir hücre, genetik olarak bir müdahale olmaksızın tekrar bölünemez. Genetik Mühendisliği gibi alanlarda çalışan bilim insanları, bu konuda hücrenin bölünememe sebebini bulup ona göre yöntemler uygulayarak tekrar bölünmesini sağlayabilirler.
Vücudumuzdaki her hücre belli bir amacı gerçekleştirmek üzere özelleşmiştir. Ancak başlangıçta herhangi bir amaçları yoktur. Hücresel farklılaşma adı verilen bir süreç sonunda belli bir hücre tipine, örneğin kas ya da sinir hücresine dönüşürler. Sinir hücreleri hayli özelleşmiş hücrelerdir ve her birinin sinir sistemi içinde belli bir yeri ve karmaşık görevleri vardır. Hücresel farklılaşma süreci içinde özelleşirken, nöronların bölünme özelliklerini kaybettiği ve bütün enerjilerini ve yapılarını bu yeni ve karmaşık görevlerini gerçekleştirmek üzere kullandıkları düşünülüyor.