Boğumlanma hangi hücrede gerçekleşir

Boğumlanma hangi hücrede gerçekleşir, boğumlanma sırasında meydana gelen olayları açıklayınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hayvan hücresinde (A). Mikrofilamentler hücre zarının dıştan içe doğru boğumlanmasını sağlar. Boğumlanma olayı, bölünmelerde telofaz evresinde başlar sitokinez evresinde tamamlanır.

Telofaz bir ökaryotik hücrede hem mayoz hem de mitozun son aşamadır. Telofaz sırasında, profaz ve interfazın (nükleer membran ve nükleolusun parçalanması) etkileri tersine döner. Her bir yavru hücrede iki tane çekirdek çekirdeği ve fosfatazlar hücrenin uçlarındaki nükleer tabakaları de-fosforile ederler ve her bir çekirdek etrafında ana hücrenin nükleer zarı oluşur .

Kromozomlar tekrar kromatin şeklinde yeniden oluşur, çekirdekçik tekrar ortaya çıkar. Telofaz hücre döngüsünün süresinin yaklaşık % 2'sini oluşturur. Sitokinez ise temel olarak geç telofazdan önce başlar. Sitokinez de iki yavru hücre tamamen birbirinden ayrılır ve iki yeni hücre oluşur.

Ancak unutulmamalıdır ki; boğumlanma sadece hayvan hücrelerinde gerçekleşir. Bitki hücrelerinde gerçekleşmez!

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri