7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Sayfa 210 Cevapları
Ülkemizin ekonomi ile ilgili uluslararası kuruluşlara üye olmasının faydaları nelerdir?
Cevap: Ülkemiz ekonomi ile ilgili uluslararası çalışmalarda yer aldığı için ekonomik kalkınma sağlanır. Ayrıca diğer üye ülkelerle iş birliği yapılır. Böylece ekonomik eksiklikler kapatılır.
Aşağıdaki soruyu cevaplayınız.
Dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde hangi ülkeler vardır? Önce tahmin ediniz, sonra tahminlerinizin doğruluğunu araştırarak G20 ülkelerinin adlarını aşağıya yazınız.
Cevap: : Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu.
Sizce ülkeler arası ekonomik iş birliğini arttırmak için kurulan kuruluşlara üye olan bir ülkenin bu durumdan kazancı neler olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Bu kuruluşlara üye olan ülkeler birbiriyle iş birliği içinde olur. Dolayısıyla ekonomik konularda projeler üretirler. Bu projeler ülkelerin ekonomik kalkınması açısından önemlidir.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Sayfa 211 Cevapları
Aşağıdaki haberi okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
Türkiye D-8 Ülkelerine Örnek Oluyor
Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri, Türkiye’nin tüm sektörlerde gerçekleştirdiği eğitim programlarıyla D-8 üyeleriyle çok farklı alanlardaki uzmanlık ve deneyimlerini paylaştığını örgütün Türkiye’den “öğrenecek çok şeyi olduğunu” ifade etti. “Türkiye’nin dönem başkanı olarak gelecek iki yılda yapacağı katkılar fevkalade önemlidir…
1. Örgüt’ün Türkiye’den “öğrenecek çok şeyi olduğu” ifadesinden ne anlıyorsunuz?
Cevap: Bu ifadeden Türkiye’nin örgütteki çalışmalardan daha iyi ve nitelikli çalışmalar yürüttüğünü, örgütün ilerisinde olduğunu anlıyorum.
2. Türkiye’nin D-8’deki rolü ve kuruluşa katkıları nelerdir?
Cevap: Türkiye D-8’e yıllık en büyük bütçede bulunan ülkedir. Ekonomik faydasının dışında eğitim programları ve deneyimleri ile de örnek olmaktadır.
D-8 ülkelerinin aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olmaları, aralarındaki hangi ortak noktaya işaret etmektedir?
Cevap: D-8 üyeleri aynı zamanda halkının çoğunluğu Müslüman olan ülkelerdir
Uluslararası ve bölgesel birçok kuruluşun ortak faaliyetler yürütmesinin nedenleri nelerdir?
Cevap: Kuruluşlar birçok bölgeyi ve konuyu aynı anda etkileyebilir. Daha faydalı olabilmek için birlikte ortak çalışmalar yapmaları mantıklıdır. Böylece aynı zamanda ve yatırımla birden fazla fayda sağlanmış olur.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Sayfa 212 Cevapları
Sayfadaki genel ağ haberlerini inceleyiniz. Haberlere göre ülkemizin bölgesel ekonomik kuruluşlardaki rolü hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Ülkemiz Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan bir noktada bulunmaktadır. Bu nedenle genellikle ülkeler arası ulaşım ve kaynak aktarımı gibi konularda önemli bir konumdadır. Bu durumda bölgesel ekonomik kuruluşlarında bulunduğu yer bakımından önemlidir.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Sayfa 213 Cevapları
Türkiye’nin AB ye üyeliğinin ülkemize ve AB ye neler kazandıracağını düşünüyorsunuz?
Cevap: Bu birliğe katılmanın ülkemizin siyasi, ekonomik, sağlık, eğitim ve kültür gibi alanlarda daha yüksek standartlarda bir ülke haline gelmesine neden olacağını düşünüyorum. Ülkemiz Avrupa Birliği’nden çeşitli alanlarda destek alabilir ve daha hızlı kalkınabilir. AB ise ülkemizin genç nüfusundan ve matematik konumundan faydalanabilir.
Türkiye’nin üye olduğu ekonomik kuruluşlardan bazıları hakkında bilgi edindiniz. Edindiğiniz bilgilerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Türkiye’nin üye olduğu kuruluşların ortak amaçları nedir?
Cevap: Bu kuruluşların amacı ülkeler ve bölgeler arasında ekonomik iş birliği sağlamaktır.
2. Türkiye’nin üye olduğu ekonomik kuruluşlardan hangileri küresel kuruluştur?
Cevap: WTO (Dünya Ticaret Örgütü), G-20, D-8, Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu, OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü), IMF (Uluslararası Para Fonu), WB (Dünya Bankası), IKB (İslam Kalkınma Bankası).
3. Türkiye’nin üye olduğu ekonomik kuruluşlardan hangileri bölgesel kuruluştur?
Cevap: BSEC (Karadeniz Ülkeleri Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, ECO (Ekonomik İşbirliği Teşkilatı).
4. Bu kuruluşlardan hangilerinin ülkeler arası ekonomik ilişkilerin dışında başka amaçları vardır? Bu amaçlar nelerdir?
Cevap: Karadeniz Ülkeleri Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın diğer amaçları teknolojik ve sosyal ilişkileri çeşitlendirmek ve bölgede barış sağlamaktır.
5. Küresel ve bölgesel ekonomik kuruluşların kuruluş amaçlarını göz önünde bulundurduğunuzda bunların dünyadaki sorunların çözümüne katkıları konusunda neler söylenebilir?
Cevap: Dünyadaki fakirlik sorununun çözümüne katkıları vardır. Ülkeler işbirliği içinde olduğunda birbirine ekonomik destekte bulunurlar. Böylece ekonomik kalkınma gerçekleşir.