Bir besin zincirinin ilk halkasının bitkiler olduğunu öğrendiniz. Bitkiler neden fotosentez yapar? Fotosentez için bitkiler nelere ihtiyaç duyar ve bu olay sonucunda hangi ürünler oluşur?
Bitkiler ürettikleri besinlerden enerji elde eder ancak bu besinlerin hepsini kullanamaz. Bitkiler fazla gelen besinleri besin deposu olan meyve, yaprak, kök gibi organlarında depo eder. Örneğin mısır bitkisi fotosentezle besin ve oksijen üretir. Ürettiği oksijeni havaya verirken besinlerin bir kısmını kendisine enerji sağlamak için kullanır. Ürettiği besinlerin fazlasını da mısır koçanında bulunan tanelerde nişasta denilen bir tür karbonhidrata dönüştürerek depolar.
Sizler de bu mısırı un, mısır nişastası ya da haşlanmış taze mısır olarak tüketirsiniz.
Fotosentez, bitkilerin kendi besinini kendileri üretmesi demektir. Fotosentez, güneş ışığı sayesinde meydana gelir. Bitkiler normal solunum da yaparlar. Bitkiler akşamları normal bir şekilde karbondioksit üretirler. Oksijen tüketimine katılırlar. Bitkilerin gündüzleri besinlerini üretmesi gerçekleşir.
Fotosentez için bir bitki su, karbondioksit ve güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bunlar klorofil ile birleştiğinde açığa besin denen şeker yapısı ve oksijen çıkar. Oksijen, oksijenli solunum yapan canlılar tarafından tüketilir. Besin ise bitkinin besini olarak tüketilmektedir. Fotosentez canlılığın devam etmesini sağlar. Bütün canlılar için gereklidir. Çünkü oksijen üretimini meydana getirir. Böylece canlıların ortak özelliği olan solunum gerçekleşir.