Birlik, beraberlik ve dayanışma ile ilgili atasözleri nelerdir? Birlik, beraberlik ve dayanışmayı anlatan atasözlerinin açıklamaları, anlamları.
Birlik Beraberlik Dayanışma İle İlgili Atasözleri ve Anlamları
birlikten kuvvet doğar - toplu veya beraber davranmak daha büyük güç sağlar.
nerede birlik, orda dirlik - aralarında duygu ve düşünce birliği bulunan topluluklar, dirlik ve düzenlik içinde yaşarlar
anca beraber, kanca beraber - iki veya daha çok kişi yaptıkları iş kötü de gitse birbirlerinden ayrılmamalıdırlar.
ağaca dayanma kurur, adama (insana) dayanma ölür - insan yapacağı işte başkalarına değil, kendine güvenmelidir.
akarsuya inanma, eloğluna dayanma - akışı ne kadar yavaş olursa olsun akarsuya girmek tehlikelidir, eloğluna güvenmek de doğru değildir, insanı zarara sokabilir.
bir elin nesi var, iki elin sesi var - başarıya ulaşmak için birlik olmak gerek..
değirmen iki taştan, muhabbet iki baştan - karı koca gibi, iş ortağı gibi birlikte yaşayacak, birlikte iş görecek kimseler arasında karşılıklı sevgi bulunmalıdır
nerede çokluk, orada bokluk - birlikte iş yapmak üzere toplanan kişiler çok olursa her kafadan bir ses çıkar, anlaşmazlıklar belirir, iş yapmak güçleşir.
bir el bir eli yıkar, iki el bir yüzü yıkar - bazı durumlarda yardımcısız iş yapılamayacağını anlatan bir söz.
bir elin sesi çıkmaz - 1) bir davanın bir kişi tarafından savunulması etkili ve yeterli değildir; 2) yardımlaşarak işler daha kolay başarılır.
el el ile, değirmen yel ile - insanlar bir araya gelmeden yaşayamazlar, birbirlerine yardım etmeden başarıya ulaşamazlar; değirmenin çalışabilmesi için rüzgâr gereklidir.
imece günü bulutlu, görmeyene ne mutlu - zamanın elverişli olup olmadığına bakmadan yardıma gelenleri bulunan iş sahibine ne mutlu.
sürüden ayrılanı (ayrılan koyunu, kuzuyu) kurt kapar - arkadaşların yardımıyla yapılan veya bir amaç uğruna topluca girişilen bir işten ayrılanlar zarara uğrarlar.
yalnız kalanı kurt yer - yardımcısı bulunmayan kişi, kendini tehlikeden koruyamaz.
yalnızlık, Allah'a mahsustur (yaraşır) - insan ancak toplumsal dayanışma ve iş bölümü içinde rahat ve huzurlu yaşayabilir.
yalnız öküz çifte (boyunduruğa) koşulmaz - iki kişi ile yapılması gereken bir işi tek kişi ile yapmaya kalkışmak yanlıştır.
yalnız taş, duvar olmaz - nasıl bir tek taş ile duvar örülmezse insan da tek başına önemli bir işi başaramaz, başkalarıyla ilişki kurmak, işbirliği yapmak zorundadır.