Biri bilmeyen bini hiç bilmez

Biri bilmeyen bini hiç bilmez atasözünün anlamı, küçük de olsa bir iyiliğin değerini bilmeyen, ona karşı teşekkür duygusu beslemeyen kişi, daha büyük iyiliklerin değerini de bilmez; onlara karşı da duygusuz kalır.

İyilik küçük veya büyük diye ayırt edilmez. İyiliğin küçüğü büyüğü olmaz. Ufak bir iyilik de olsa kişi kendisine yapılan iyiliğin değerini bilmez ve kendisine iyilik eden kişiye teşekkür duygusu beslemez ise bu kişi yapılan büyük iyiliklerin de değerini hiçbir zaman anlamaz. Bu gibi insanlar nankördür ve yapılan iyiliklerin hiçbirine layık değillerdir.

Çok küçük de olsa bir iyiliğin, paranın değerini bilmeyen, iyilik edene karşı teşekkür duygusu beslemeyen kişi, daha büyük paraların, iyiliklerin değerini de bilmez; iyilik edenlere karşı da duygusuz kalır.
Allah'a karşı görevlerini yapmayan, kullara karşı hiç yapmaz. Kişilerin vicdanları en iyi kanun koyucudur. Vicdanının sesine uyup bir olan Allah'ın emirlerine uymayan kişilerden, binlerce insana karşı iyilik ve hoşgörü beklemek beyhudedir. Sorumluluklar önce Yaradan'a karşı, sonra yaratılanlara karşı söz konusu edilmelidir. 

Allah korkusu olmayan kişilerin kötü davranışlarıyla karşılaşıldığı zaman söylenir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

ÖDEV & BİLGİ DÜNYASI Haberleri