Ödev cevabı kısaca,
Bu söz bana bir ulusun birlik ve beraberlik içinde olmasının ne kadar güçlü bir unsur olduğunu çağrıştırıyor. Bir ulus, birbirine destek olmayı, dayanışmayı ve birlikte hareket etmeyi öğrendiğinde, her türlü zorluğun üstesinden gelebilir. Toplumların bir arada tutan değerler, kültür ve birlik duygusu, onları daha güçlü kılar ve dış etkenlere karşı daha dirençli hale getirir. Bu nedenle bir ulusun birlik ve dayanışma içinde olması, onun gücünü artırır ve onu daha ayakta tutar.
Atatürk'ün söylediği bu sözün en kısa tabirle anlamı bir ulusun tüm unsurlarıyla bir arada ve tek bir kuvvet olarak durmaları onları başlarına gelebilecek her türlü felaketlere karşı hazır ve güçlü kılacaktır.
Uluslar içerisinde birden fazla milleti barındırabilir. Bu noktada önemli olan ulus içerisinde yaşayan tüm toplumların ulusun menfaatlerini gözetip, bunları koruması ve yek bir vücut gibi davranmasıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün de ifade ettiği gibi bu durum ulusu güçlü kılacak ve hiçbir dış gücün bu ulusu yıkması mümkün olmayacaktır.
Dil, din, tarih gibi önemli kültürel unsurlarla kaynaşmış toplumlar güçlü olurlar. Aralarında kuvvetli kültürel bağlar varsa toplumsal birlik sağlanmış demektir. İşte böyle bir ulus birbirine bağlı ve güçlüdür. Böyle ulusları dağıtmak parçalamak öyle kolay değildir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşını hazırlık zamanında yaptığı en önemli iş milli bilincin oluşması ve milli birlik ve beraberliğin oluşmasını sağlamak olmuştur. uluslar birbirine bağlı oldukça yenilmezler, topraklar işgal edilemez, vatanlarına kimse göz dikemez.