Öncelikle biyoçeşitlilik: bir bölgedeki genlerin, türleri, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür.
Biyolojik çeşitlilik, bitki ve hayvan türlerinin sayısı ve çeşitliliği olarak belirmektedir. Bir bölgede coğrafik şartlar gereğince biyolojik çeşitlilik oluşabilir. İklim, yeryüzü şekilleri ve bitki örtüsü biyolojik çeşitliliğin oluşmasında etkili olmaktadır. Bir ülkenin biyolojik çeşitliliğe sahip olması coğrafyasının çok zengin ve derin olmasını sağlar. Bu da çevrenin temiz olması, çevre sorunlarının azaltılması ve yaşanmaması gibi nedenleri meydana getirebilir.
Bir ülke için biyolojik çeşitliliğin olması bilimsel araştırma ve çalışmaların yapılmasında, turizm faaliyetlerinin sürdürülmesinde önemli bir etki oluşturur. Biyolojik çeşitlilik gereğince çevre sorunlarının da çözüme kavuşturulması ve küresel iklim sorunlarıyla mücadele edilmesi de gerekir.
Ekosistem farklı canlılar ile birbirine bağlıdır. Arının çiçeklerden öz toplaması bal yapması balı ayının yemesidir. Arı evini yaparken, çiçek polenlerinin etrafa saçılmasını sağlamış ayının ise karnı doymuştur. Karşılıklı bir fayda döngüsü söz konusudur. Bu döngünün sağlıklı devam edebilmesi biyoçeşitliliğe bağlıdır.
Biyoçeşitlilik bize zenginlik sağlar. Günümüzde kullandığımız her eşyanın, yiyeceğin temelinde bitki ve hayvanlar vardır. Biyolojik çeşitliliği oluşturan bitki ve hayvan türlerinin sayısının ve çeşitliliğinin fazla olması, o ülkeye ekonomik kazanç sağlar.
Ülkemizin Asya ve Avrupa kıtaları arasında bir köprü görevi görmesi, ayrıca çok değişik iklim ve coğrafi yapıya sahip olması nedeniyle, bitki ve hayvan türleri bakımından oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Türkiye’de 120 memeli, 413 kuş, 93 sürüngen 18 kurbağagil, 276 deniz balığı, 192 tatlı su balığı ve 60–80.000 böcek türünün bulunduğunu bilinmektedir. Yine ülkemiz bitki türleri bakımından da oldukça zengindir. Bütün Avrupa kıtasında 12.000 bitki türü bulunmasına karşın ülkemizde 9.000 bitki türü bulunmakta ve bu türlerin % 30’u dünyada sadece Türkiye’ de bulunmaktadır. Oldukça fazla sayıda bitki ve hayvan türünün tanımlandığı yer ve anavatanı ülkemizdir. Tüm bu yönleriyle Türkiye, biyolojik çeşitlilik bakımından bir kıta özelliği göstermekte olup dünyada eşsiz bir yere sahiptir.