Kromozom, (Yunanca'dan: chromos = renk + soma = vücut)
Her canlı gibi insan da trilyonlarca hücreden meydana gelir. Hücre, bitkisel ya da hayvansal her türlü yaşam biçiminin en küçük birimidir. Her hücre bir sitoplazma ve çekirdekten meydana gelir. Çekirdeğin içinde ise kromozom adı verilen ipliksi parçalar bulunur. İnterfaz evresinde kromatin ağı şeklinde bulunan DNA, mitoz bölünmenin profaz evresinde kısalıp kalınlaşmaya başlar ve metafaz evresinde en kısa duruma gelir. yaklaşık 10.000 kat kısalmış haliyle ışık mikroskobunda 100 lük objektifte incelenebilir.
Gen, kalıtım birimi olarak bilinmektedir. Kromozomlar üzerinde bulunan zincirdeki belirli bir kısma verilen isimdir. Kromozom, canlılarda kalıtımı sağlayan genetik materyale verilen isimdir.
Gen, kromozom üzerinde dizili halde bulunmaktadır. Bu durumun belirli sonuçları bulunmaktadır. Genlerin kromozom üzerinde bulunması sayesinde hücre kontrolü düzenli bir şekilde sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra hücre bölünmesi kapsamına genetik materyal her hücreye eşit biçimde aktarılabilmektedir. Her hücre bölünmesi esnasında genetik materyal iki katına çıkar bu sayede her hücrede eşit biçimde gen birimi bulunmaktadır. Bu doğrultuda üreme kapsamında da genlerin yeni nesillere aktarılması yine bu sayede mümkün hale gelmektedir. Ata bireyin sahip olduğu genler mayoz bölünme sayesinde üreme kapsamında yavru canlıya aktarılmaktadır.