Bir olaya, duruma ya da konuya haber değeri veren neler olabilir önce bunun tespit edilmesi önemlidir. Bu tespit yapıldıktan sonra bilgiler toplanır, toplanan bilgiler içinde bir hiyerarşi oluşturulur, doğruluğu ve tarafsızlığı gözden geçirilir, planlama yapılır, amaç belirlenir, akıcı ve anlaşılır bir dille haber yazısı oluşturulur.
Haberi verilecek olayda ya da olguda ilgi çekicilik ve toplumun genelini ilgilendirme nitelikleri aranır. Bu niteliklere sahip olay ve olgular haber değeri taşır. Haberciler bunu “Köpeğin insanı ısırması haber değildir, insanın köpeği ısırması haberdir.” sözüyle basitçe ilkeleştirmişlerdir.
- Olay, durum ya da konun içinde ünlü ya da tanınmış bir isim varsa, olayda etkileyen ya da etkilenen ise o zaman haber değeri taşıyabilir. Örneğin; yerel bir ilkokulu ziyarete Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ziyarete giderse bu bir haberdir.
- Eğer olay, durum ya da konu alışılmadık, şok edici ya da tuhaf bir hal içeriyorsa haber değeri taşıyabilir. Örneğin; Avusturalyalı bir kadın geçirdiği trafik kazası sonrası hiç Fransa’da bulunmamasına rağmen Fransız aksanıyla konuşmaya başlamış. Bu haber değeri taşıyabilir.
- Olay, durum ya da konu tartışmalara, anlaşmazlıklara veya rekabete sebep oluyorsa o zaman haber değeri taşıyabilir. Spor, din, siyaset, insan ve hayvan hakları ihlalleri, savaşlar vb. hususlarda yaşanan gelişmeler haber değer taşıyabilmektedir.
- Olay, durum ya da konu herhangi bir duygusal tepkiye sebep oluyorsa haber değeri taşıyabilir. Örneğin Sapanca’da dört patisi ve kuyruğu iş makinesi ile kesilen ve bu yüzden ölen köpek yavrusu bütün Türkiye’yi sarsmıştır; bir haberdir.
- Olay, durum ya da konu ilk, en iyi, en uzun, en küçük vb. çarpıcı nitelik taşıyorsa haber değeri taşıyabilir. Örneğin; Türkiye’nin ve dünyanın en uzun insanı Sultan Köse’nin Türkiye’de yaşıyor olması bir haberdir.