İletişim aracı olarak kitle iletişim araçlarından televizyonu seçelim. Televizyon iletişim için çok büyük bir icattır.
İlk icat edildiği zaman hayatımızda bu kadar etkiye sahip olacağını kimse tahmin edememiştir. Fakat zamanla gerçekleşen teknolojik gelişmeler ve içeriklerinin fazlalaşmasıyla nedeniyle iletişimde büyük bir yeri olmuştur.
İnsanlar arasındaki iletişimi haberlerle, yayınlanan reklam ve programlarla sağlanır. Televizyon bilgilendirme amaçlı kullanılır. Fakat içerikleri nedeniyle toplumun yapısını bozacak şekilde de kullanılmaktadır.
Çok fazla izlendiğinde sosyal hayatımızdaki iletişimi de etkilemektedir. İnsanlarla kurduğumuz iletişimler azaltmaktadır. Vakit kayıplarına yol açmaktadır. Daha pasif ve hareketsiz bir yaşam ortamı sağlar. İçindeki reklamlarla daha tüketici bir toplum haline gelmemizi sağlar.
Buda kitle iletişim aracı televizyonun sosyal hayatımızdaki olumsuz değişimlerine örnektir.
Akıllı telefon, telefon baz istasyonları aracılığı ile genel ağa bağlanır. Bu ağ çevirdiği numaranın bulunduğu baz istasyonuna gönderir. Ve iletişim sağlanır. İletişim şekli yazı, ses ve görsel olarak sağlar.
Telefon insanlar arası iletişimi şu şekilde etkiler;
- Kullanması ve kullanmayı öğrenmesi kolaydır.
- Kişiler birbirlerine saniyeler içerisinde ulaşabilir.
- Kişi nerede olursa olsun, kişiler arasındaki uzaklık farketmeksizin yalnızca bir telefon tuşuna basarak karşısındaki kişi ile iletişim kurabilir.
- Kişiler arası iletişimi kuvvetlendirir çünkü kişi istediği kişiyi sınırsız sayıda arayabilir.
- Kişiler telefon aracılığı ile birbirleriyle yalnızca konuşmakla kalmayıp, aynı zamanda birbirleri ile telefon kullanarak görüntülü şekilde iletişim kurabilirler.
- Telefon kişiler arası bağları güçlendirir. Kişi istediği kişiye istediği saatte rahatlıkla ulaşabilir ve iletişim kurabilir.
- Kişiler arası iletişimi hızlandırır. Zamandan kazandırır.