Ev eşyalarının sürüklenerek taşınması sırasında eşya ile zemin arasına paspas, havlu, çarşaf gibi malzemelerin konulması sebebi sürtünme kuvvetinin azaltılmasıdır. Amaç taşıdığımız eşya ile zeminin birbirine uyguladığı direncin azaltılması ve daha kolay bir şekilde eşyalarımızı taşımamızı sağlamaktır.
Yerçekimi sayesinde eşyalarımızın bir ağırlığı mevcuttur. Bu ağırlığı bir yerden bir yere sürükleyerek taşımak gerektiğinde, taşıdığımız eşya ile taşıma yaptığımız zemin arasında bir direnç meydana gelir. Bu direnç zeminin şekli, kayganlığı ve taşınacak eşyanın ağırlığı ile de bağıntılıdır. Zeminin eşyaya uyguladığı bu dirence sürtünme kuvveti adı verilir. Sürtünme kuvvetini en aza indirgemek için taşınacak eşyaların altına çeşitli malzemeler konularak sürükleyerek taşıma kolaylaştırılır. Örnek vermek gerekirse; Büyük bir yükü tekerlekler üzerine koyarak taşımayı, Fatih Sultan Mehmet’in karadan gemileri yürütürken gemilerin altına koyduğu yağlı kalasları ve soruda olduğu gibi evde bir eşya taşırken altına bir paspas, havlu, çarşaf gibi malzemelerin konulmasını verebiliriz.
Tabi burada dikkate alınması gereken bir diğer konu ise zeminin durumu ile eşyanın altına konulacak malzeme seçimi olacaktır. Zemin ne kadar pürüzsüz ise o kadar ince bir malzemeyi eşyanın altına koyabilirken, zemin bozuldukça eşyanın altına konulan malzemenin de o kadar kalınlaştırılması gerekmektedir. İnce konulmuş bir malzeme ile bozuk bir zeminde eşya taşıması zor olacaktır.
Tarih boyunca insanların eşya taşımak için kullandığı bu yöntem aslında, zorluklara karşı insanların bilerek yada bilmeyerek bir fizik kanunu olan sürtünme kuvvetine karşı gelmenin yollarının öğrenmesidir.
Duran bir cismi harekete geçiren, hareket halindeki bir cismi durduran, cisimlerin şekilleri üzerinde bazı etkilere neden olan etkiye kuvvet denir. Cisimler üzerindeki etkisi bilinen kuvvet bazı şartlara göre değişmektedir. Bu şartlardan biri de sürtünmedir. Sürtünme temas kuvveti olarak olarak bilinmektedir. Sürtünme sayesinde hareket sağlanmaktadır.
Bir ev eşyasının yerde itilerek taşınması sırasında eşya ile zemin arasına paspas, havlu ve çarşaf konmasının nedeni sürtünmenin azaltılarak cismin daha kolay hareket etmesini sağlamaktır. Böylece cisimler daha az kuvvet uygulanarak rahatlıkla taşınabilmektedir.