Babacım Allah neden biz insanlara Peygamber göndermiştir?
Evladım, Allah bizim iyiliğimiz için peygamberler göndermiştir.
Nasıl yani?
Şöyle ki Allah peygamberlerle emir ve yasaklarını bize ulaştırmış, ibadetleri öğretmiş, cennet cehennem hakkında bilgiler vermiş ve Allah’a layık kul olmamızı sağlamıştır. İşte Allah bu yüzden bizlere peygamberler göndermiştir.
İnsanların Peygamberlere ihtiyaç duymalarının sebepleri arasında şunları söylemek mümkündür:
1- İnsanlar kendi akıllarıyla Allah'ın varlığını, birliğini anlayabilirlerse de, bunun ötesinde O'na ait birtakım yüce sıfatları tamamen Allah'a nasıl ibadet edileceğini, âhiretle ilgili durumları dosdoğru bilemezler. En kısa ve pürüzsüz bir yoldan giderek dünya ve âhiret mutluluğuna kavuşmak, fikir ve ahlâk yönüyle yükselmek, ancak Peygamberlerin öğrettiği buyrukları yerine getirmekle mümkün olabilir. İşte yüce Allah, insanların bu ihtiyacını gidermek için Peygamberler göndermiştir.
2- Eğer Peygamber gönderilmemiş olsa insanlar, gerçek, iyi, doğru ve güzeli bulmada, faydalı ve zararlıyı ayırt etmede zorlanacaklar, bunun için çok zaman harcayacaklar, çoğu zaman da bu konuda duygularının, geleneklerinin, geçici arzu ve isteklerinin baskısı altında kalacaklar, gerçek doğru ile pratik yararı birbirine karıştıracaklar, isabetli karar veremeyeceklerdi İşte bu ve benzeri sebeplerle Allah rahmetinin bir sonucu olarak Peygamberler göndermiştir: "Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik." (el-Enbiya 21/107)
3- İnsanın belli işlerle sorumlu ve yükümlü tutulabilmesi ve bundan dolayı onlara sevap ve ceza verilebilmesi için bilgilendirilmesine, bunun için de peygamber gönderilmesine ihtiyaç vardır. Böylelikle âhirette insanların "bilmiyorduk, Peygamber gönderilmedi." diye Allah'a karşı mazeret ileri sürmelerinin peşinen önüne geçilmiş olmaktadır: "Biz müjdeleyici ve sakındırıcı olarak Peygamberler gönderdik ki artık Peygamberlerden sonra insanların, Allah'a karşı bir bahaneleri olmasın..." (en-Nisâ 4/165).
4- Peygamberler sanat, ticaret, ziraat ve çeşitli meslekleri topluma öğretmek suretiyle medeniyete, kültüre ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunmuşlardır. Ümmetlerini hem bu dünyada hem de âhirette mutlu kılmaya çaba göstermişlerdir.