Bilişim haftası kısaca, Her yıl Mayıs ayının ilk haftası kutlanan Bilişim Haftası, ülke genelinde ve okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu yıl 1-7 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan Bilişim Haftası etkinliklerinde öğretmenler rehberliğinde öğrenciler tarafından hazırlanan projeler çeşitli fuarlara sergilenmektedir.
İnsanların ekonomik alanda, toplumsal iletişimde ve teknik alanda kullandığı bilginin, akla uygun bir biçimde ve düzenli bir şekilde bilgisayar başta olmak üzere benzeri elektronik aygıtlarla işlenmesi bilimine Bilişim adı verilmektedir. Bilişim, bilgilerin bir bakıma yeniden şekillendirilmesi anlamına gelmektedir. Bilişim teknolojileri artık hayatımızın hemen her alanında kullanılmaktadır. İnternet bankacılığı olsun, internet üzerinden alışveriş olsun ya da atm makinelerini kullanırken bile bilişim teknolojilerini kullanmaktayız.
İnsanların ekonomik, teknik ve toplumsal alanlardaki iletişiminde kullandığı ve bilimin temeli olan bilginin özellikle elektronik araçlar kanalıyla, düzenli ve akılcı bir şekilde işlenmesi bilimine bilişim adı verilir.
Günümüzde sürekli yeni bilgiler üretilmekte ve teknolojik gelişmeler hızla değişerek yayılmaktadır, Bilginin yayılmasında internetin önemi fazladır, Günümüzde üretilen bilgi, dünyadaki pek- çok ülkeye aynı anda yayılmaktadır. Bu da internet sayesinde olmaktadır.
Çağımız bilgi toplumu olma sürecinde hızla ilerlemektedir. Bilgi toplumu, bilgiyi yaşamında kullanan, bilgiye ihtiyaç duyan, sürekli kendini geliştiren ve yenileyen toplumdur. Bilgi toplumunda yaşam boyu öğrenme ve sürekli eğitim talebi vardır. Eskiden insanlar bir iş yaparken beden güçlerini kullanıyorlardı. Sanayi toplumunda ise insan aklı ve zekâsı işin içine girdi, İnsan aklı ve zekâsı, beden gücü ile bir araya gelerek üretim yaptı. Bilgi toplumuna geçilmesi ile insanın aklı ve zekâsı ön plana çıktı. Teknolojideki gelişmeler sonucu bedensel güç geride kaldı. İnsan aklının ve beyninin çalışma şeklinin taklidi olan micro chip (mikro çip) teknolojisi sayesinde dünya büyük bir devrim yaşadı.
Fabrikalarda daha önce işçilerin beden güçlerini kullanarak yaptıkları pek çok iş, artık bilgisayarla çalıştırılan otomatik makinelerle yapılmaktadır. Bu da bize insan bedeninin yerini aklın almakta olduğunu göstermektedir,
Okulların hızlı bilgi üretimi ve teknolojik gelişmelerin dışında kalması düşünülemez. Günümüzde okullar bilgisayar ve İnternet teknolojisinden yararlanmaktadır. Binlerce kitaba ancak sığabilecek bilgiler bilgisayarlarda bir tuşun ucunda, işlem yaparak ulaşılabilecek konumda kullanmamızı beklemektedir. Yine kütüphaneler dolusu kitaplara ancak sığabilecek bilgiler, internet kullanıcılarına bir tuşla ulaşabilecekleri bir konumdadır. Teknolojik gelişmeler bilgiye ulaşmada, bilgiyi kullanmada ve paylaşmada insanların hizmetine girmiştir. Öğrenciler ihtiyaçları olan bilgilere internet aracılığı ile ulaşabilmekte ve bu bilgiler bilgisayarda depolanmaktadır.
Öğretmenler ders anlatımında bilgisayardan ve İnternetten yararlanmaktadır, Projeksiyon makineleri ile ders sunumlarını yapabilmektedir, Yine öğretmenler, DVD cihazlarını kullanarak CD’ler yardımıyla ders anlatabilmektedirler.
Birçok kurum ve kuruluş, çoklu ortam denilen bilgisayarlı ortamda, internet yardımı ile konferanslar düzenlemektedir. Bu konferanslara, çok uzakta olan insanlar bile ses ve görüntüleri ile konu hakkındaki fikirlerini katılımcılarla paylaşmaktadırlar.
Günümüzde bilgisayarlar elde taşınabilecek boyutta küçülmüş, her ortamda bilgiye ulaşmak olanaklı olmuştur, iletişim alanında da bilişim teknolojisi gelişmiştir. Cep telefonlarının kamerasıyla görüntü alınabilmekte, fotoğraf çekilebilmekte, yazılı, resimli ileti gönderilebilmekte, her türlü haber, cep telefonuna ulaşmaktadır.
Teknolojinin de yardımı ile her öğrenci bilgiye nasıl ulaşabileceğini artık bilmektedir. Ayrıca öğrenciler nasıl öğrenebilecekleri konusunda da kendi öğrenim portföylerini oluşturma imkanına da sahip olmuşlardır.
Okul yöneticileri; okul-öğrenci-veli ilişkilerinde bilişim teknolojisinden yararlanmaktadır, Okul yönetimi, öğrencilerin ders başarıları, devam-takip durumları, öğrenci rehberlik hizmetlerinde internet aracılığıyla öğrenci velisini bilgilendirmektedir.
İnsanlar yaşamlarını, bilişim ve teknolojisini kullanarak daha kolay hale getirmişlerdir. Bilişimden yararlanabilmek için teknolojik araçları kullanmasını bilmeliyiz. Elde ettiğimiz verileri değerlendirecek bilgimiz olmalıdır, Aksi durumda taşıt sahibi olup onu kullanamayan insan gibi oluruz, Yani evde, okulda, iş yerinde bilgisayarımız ve diğer teknolojik araçlarımız olabilir. Onları kullanmayı bilmiyor ve elde ettiğimiz verileri değerlendiremiyorsak ne bilgisayarın ne de diğer teknolojik donanımların bize hiçbir yararı olmaz.
Okullarda, öğrencilere bilişim konusunda yeterlilik kazandırmak için çalışmalar yapılır, Öğrencilerin bilgisayar, internet ve diğer teknolojik araçları derslerinde kullanabilmeleri için bilgilendirme çalışmaları yapılır, Ayrıca bu teknolojik araçlardan elde edilen verileri okuma ve yararlanmaları için de gerekli çalışmalar yapılır, Bilişimin, öğrencinin yaşamında yer alması konusunda doğru davranışlar kazandırılır.
Bilişim Haftasının amacı; gelişen ve küreselleşen bir dünyada bilginin hiç kimsenin malı olmadığı, üretilen bu bilginin tüm insanlığın ortak malı olduğunu öğrencilere anlatmaktır. Ayrıca bilişimin ve teknolojinin insan yaşamına, bilime olan katkılarını kavratmak, öğrencilerin yaşamlarında teknolojiyi ve bilişimi kullanmalarını bir davranış olarak benimsetmektir.
Bilişim Haftası süresince bu amaçlar doğrultusunda çalışmalar yapılır. Öğrencilerin bilişim konusunda bilinçli olmaları için çalışmalar yapılır. Kompozisyonlar ve şiirler okunur. Eğitim ve öğretimde yararlanılan teknolojik araçları tanıtıcı sergiler düzenlenir, Konuyla ilgili film, slayt gösterileri sunulur, Bilişimin yararlarını anlatan resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlenir. Varsa bilişim ve teknoloji fuarlarına geziler düzenlenir. Bilişim ve teknoloji sayesinde, yurdumuzun diğer ülkelerle bilim, sanayi ve teknoloji alanlarında rekabet edebileceği ve kalkınabileceği anlatılır.