Bilim, hem toplumu etkiler hem de toplumdan etkilenir. Bilim insanlarının çalışmaları; yaşadıkları dönemin ve toplumun sosyal, politik, ekonomik ve felsefi özelliklerinden etkilenir. Tarih boyunca dinî inançların bilimsel çalışmaları değişik şekillerde etkilediği bilinmektedir. Örneğin birçok bilim insanının Orta Çağ Avrupa’sında dinî ve siyasi baskılara maruz kalması bilimi olumsuz yönde etkilemiştir. Bilimsel çalışmalar bireyi ve toplumu doğrudan veya dolaylı olarak etkiler. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmalarının sağlanması buna örnektir.
Ne kadar en iyi teknolojiye bile sahip olsak her zaman daha en iyisi olacaktır bu yüzden bilim sonsuza doğru gelişen bir daldır ve bu durumdan dolayı bilimde her zaman olumlu/doğru/başarılı sonuçlar çıkarılabilir diyemeyiz.
Teknolojimizin yeterli olmadığı yerlerde olumsuz sonuçlar veya başarısızlıklarda yer almaktadır. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin neredeyse hepsi bilim adamları ve çalışanları tarafından geleceğe dönük, geleceği düşünerek yapılan çalışmalardır. Ama tabii ki istisna çıkabilir. Örneğin yeni yapılan bir aletin/teknolojinin ileride bizim sosyal hayatımız için mükemmel bir dost olabilir ama sağlığımızı da kötü etkileyebilir. Yani bir gelişme her alanda iyi olmayabilir, diğer yönlerimiz için de olumsuz sonuçlar doğurabilir.