Bilgisayarlı Muhasebe Elemanı, kurum, kuruluş ve işletmelerin muhasebe ve vergiyle ilgili faaliyetlerine ait belgelerin tasnif, kayıt, dosyalama ve arşivleme işlemlerini bilgisayar ortamında yapabilen kişidir.
Bilgisayarlı Muhasebe Elemanı;
• Muhasebe ile ilgili tüm belgeleri bilgisayara kaydeder,
• Muhasebe paket programlarını kullanır,
• İş yeriyle ilgili beyannameleri düzenleyerek vergilerin tam ve zamanında ödenmesini sağlar.
• Çalıştığı iş yerinin stok, banka, cari, kıymetli evrak, borç ve alacaklarını takip eder.
• Mali tabloları düzenler, işletme kuruluş-kapanış işlemlerini ve ilgili kurumlara başvuru işlemlerini takip eder,
• Muhasebeleştirme, maliyet hesaplama ve envanter işlemlerini yapar,
Bu mesleği yapacak kişilerin dikkatli ve titiz çalışma alışkanlığına sahip, güvenilir, matematikle ilgili konularda başarılı, ayrıntılar üzerinde uzun süre dikkatle çalışabilen, ofis ortamında çalışmaktan hoşlanan, insan ilişkilerine özen gösteren kişiler olması gerekir. Bilgisayarlı Muhasebe Elemanları genellikle büro ortamında çalışır. Muhasebede kullanılan bildirge ve beyannameler günlük olduğundan vergilendirme ve diğer yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesi zorunludur. Bu yüzden vergilendirme dönemlerinde daha çok çalışmaları gerekebilir.
Mesleğin eğitimi, mesleki ve teknik liselerin muhasebe ve finansman alanının Bilgisayarlı Muhasebe dalında verilmektedir.
Bilgisayarlı muhasebe mesleğinin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur. Meslek sahipleri muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile şirket ve işletmelerin muhasebe birimlerinde çalışabilirler. Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler.
Benzer Meslekler;
- Muhasebe Meslek Elemanı
- Maliye Meslek Elemanı
- İşletme Meslek Elemanı
- Büro Yönetimi ve Sekreterlik Meslek Eleman