Müzisyenlere göre değil dinleyici kitlesine göre yapılmış sınıflandırmadır. Gündelik bilgiye göre vurmalı çalgılar ikiye ayrılır.
- Def
- Tambura
- Davul
- Üçgen
- Zil
- Bongo
- Bateri
- Marakas
- Tabla
- Kudüm
- Santur
- Kopuz
- Bendir
- Asma davul
Vurmalı Müzik Aletleri İsimleri ve Özellikleri
1- Bateri: Müzik gruplarının tamamında ve orkestraların birçoğunda bulunan davul setlerine bateri denir. Genelde bir bateride 5 davul ve 3 parça zil bulunur. Tahtadan yapılan ve baget adı verilen değneklerle çalınır.
2- Tef: En çok Türk ve Arap müziğinde kullanılan bir vurmalı çalgıdır. Parmakla her vurulduğunda kasnağın etrafındaki zillerden ses çıkar. Genelde kına gecelerinde çalınır.
3- Arp: Toplam 47 telden oluşan arp, çalınması en zor vurmalı çalgılar arasında yer alıyor. Kökeni Antik Mısır'a kadar uzanan arpta ek olarak 7 pedal bulunuyor.
4- Marimba: Guetama ülkesinin ulusal enstrümanı olan Marimba, tuşlu bir çalgıdır. Mallet adı verilen ince değneklerle çalınan bu enstrüman ''Marimbaphone'' adıyla da bilinir.
5- Ksilofon: Asya, Afrika ve Batı Ksilofonu olmak üzere üç çeşidi bulunur. Akortların sayısı türüne göre farklılık gösterir. Orkestraların dışında sokak performanslarında da sıklıkla çalınır.
6- Timpani: 1600'lü yılların ortalarından itibaren İtalya ve Fransa'da yaygın olarak çalınmaya başlayan perküsyon aletidir. Yapımında özel deriler kullanılır. Genellikle büyük orkestralarda çalınır.
7- Vibrafon: Afrika ve Güney Amerika'da yaygındır. Caz orkestralarında sıklıkla çalınan vibrafon, ''vibraharp'' adıyla da bilinir.
8 - Aarefon: Birçoğu hem üflemeli hem de vurmalı çalgı olan çalgılardır. Tabanca, Düdük ve Siren gibi çeşitleri bulunur.
9- İdiofon: Sesin titreşerek çıktığı müzik aletlerine verilen genel isimdir. Orkestralarda en sık çalınan idiofon çeşitleri çalpara, üçgen, halile, çantar ve el zilleridir.
10- Kordofon: Telli perküsyon aletlerine kordofon denir. Piyano, santur ve kanun, en bilinen kordofn türleri arasında yer alır.