Hz. Muhammed (s.a.v.) bir gün altı arkadaşı ile birlikte yemek yiyordu. Bu esnada dışardan bir kişi gelip yemeğe oturdu. Yemeği iki lokmada hemen bitirdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber şöyle dedi: “Şayet o besmele çekseydi, yemek hepimize yeterdi.” (Tirmizî, Eti` me, 4.)7
Soru : Yukarıdaki hadisi okuyarak besmelenin önemini yorumlayınız.
“Bismillahirrahmanirrahim” cümlesine kısaca “Besmele” denir. Anlamı, “Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.” demektir.
Hem dünya hem de ahiretle ilgili yapacağımız hayırlı ve yararlı bir işi başarabilmek ve o işi hayırlı bir sonuca ulaştırmak için her an yüce Allah’ın yardımına muhtacız. Onun izni ve yardımı olmadan biz hiçbir işte başarılı olamayız. Ancak O bize güç verir, yardım ederse yapacağımız işi başarabilir, iyi bir sonuç elde edebiliriz.
Bir işe “Besmele” ile başladığımız takdirde yüce yaratıcının yardımını, onun bize güç ve kuvvet vermesini, engin rahmeti ile tecelli etmesini istemiş oluruz.
Peygamber Efendimiz her hayırlı işe besmele ile başlanmasını tavsiye etmiş ve besmelenin önemi hakkında şu uyarıda bulunmuştur:
“Herhangi hayırlı bir iş ki ona besmele ile başlanmaz, o, bereketsiz güdüktür”.
Besmelenin Kur’an-ı Kerim’de (Tevbe suresi hariç) bütün surelerin başında ve Neml suresinin 30. ayetinde olmak üzere 114 defa tekrarlanması onun önemini gösterir