Sütü mutlaka buzdolabının iç raflarında saklayın. Dolap kapağında saklanan şeyler, kapağı her açtığınızda sıcak havayla temas eder ve daha çabuk bozulur. Son kullanma tarihi ne olursa olsun süt kutusunu açtıktan sonra en fazla 3 gün içinde tüketmelisiniz.
* Dondurma derin dondurucuda 2-4 ay süreyle taze kalabilir.
* Yoğurt satın alındıktan sonra en fazla 7 gün içinde tüketilmelidir.
* Tereyağını hava almayacak şekilde sıkıca streç filme sardıktan sonra buzdolabında 1 ay, derin dondurucuda 6 ay boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz.
Besinleri Saklama Yöntemleri
1- TUZLAMA YÖNTEMİ: Mikropların çoğalmasını yavaşlatmak için besinin suyunu ve ortamını değiştirmek için kullanılır. Mesela salamura ürünler bunlara bir örnektir.
2- ŞEKERLEME YÖNTEMİ: Tuzlama yönteminde olduğu gibi şekerleme yönteminde de mikropların üremesini ve etkinliklerini engellemek için kullanılır. Mesela reçel, bazı meyve şekerlemeleri, şuruplu tatlılar bunlara birer örnektir.
3-SİRKELEME YÖNTEMİ: Genelde patojenler sirkeli ortamı sevmezler. Ekşi yiyeceklerin saklanma süresi daha uzundur. Mesela turşu çeşitleri buna bir örnektir.
4- KAVURMA YÖNTEMİ: Kavrularak besin mikroplardan arındırılır. Tuz, kimyasal madde, yağ gibi maddelerle birleştirilerek yiyeceğin daha uzun süre saklanması sağlanabilir. Mesela et kavurması buna bir örnektir .
5-TÜTSÜLEME YÖNTEMİ: Bazı besinler tütsüleme yöntemi ile de sınırlı bir süre saklanabilir yiyecekler özel tütsüleme yöntemiyle hazırlanarak tüketime sunulur. Mesela, dil füme, somon füme, jambon füme buna bir örnektir.
6-KURUTMA YÖNTEMİ: Kurutarak ürün saklama yöntemi en eski saklama yöntemidir. Bu yöntemdeki amaç, besinin suyunu belli bir oranın altına düşürerek mikro organizma üremesini yavaşlatmaktır. Günümüzde bu yöntem modernleştirilmiştir. Mesela Liyofilizasyon yöntemi ile kurutulan ürünler daha sağlıklı ve kaliteli olur.
7- SOĞUTMA YÖNTEMİ: Mutfaklarda yiyecekleri saklama yöntemi olarak genellikle bu yöntem kullanılır. Diğer saklama yöntemlerine göre daha çok avantajlıdır. Soğukta saklama yöntemi 2 çeşite ayrılmaktadır. Pozitif soğukta yani sıfır santigrat derecenin üzerinde (+1+3+6+8) soğuklukta soğuk odada ya da soğuk depoda (buzdolabı) saklanır. Negatif soğukta yani 0 santigrat derecenin altına (-18-25) derecelerde küçük veya büyük bir derin dondurucu yada deepfreezelerde saklanır.
8-VAKUMLAMA YÖNTEMİ: Bu yöntem tek başına bir besin saklama yöntemi değildir. Pozitif veya negatif soğukla saklama yöntemiyle birleştirilerek kullanılır.
9-IŞINLAMA YÖNTEMİ: Ultraviole ışınlarıyla mikropları etkisiz hale getirme yöntemidir.
10- KONSERVE YAPMA YÖNTEMİ: Konserveler, birçok yöntemle kurala uygun olarak hazırlanır. Üzerine üretim ve son kullanma tarihleri yazılır. Konservelerin üzerinde bulunan, etiketteki hazırlama tarifine uymak gerekir.