Kısa cevap,
Canlılar arasındaki bu besin ve enerji akışını gösteren şemaya besin piramidi (ekoloji piramidi) adı verilir.
Besin piramidinin en alt basamağında yer alan üretici canlılardan otçullar, otçullardan etçiller, etçillerden de hepçiler beslenirler. Bu durum birbirini takip eden zincir halkalarına benzediğinden besin zinciri adını alır.
Doğadaki bazı canlılar birçok canlı türü ile beslenebilmektedir. Birden çok besin zincirinin iç içe bulunması durumuna besin ağı denir.
Ekosistemdeki enerjinin birincil kaynağının güneş olduğunu ve dünyadaki tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyduğunu biliyorsunuz. Canlılar arası ilişkinin temelinde beslenme bulunur. Ekosistemdeki madde ve enerji aktarımı organizmalar arasındaki besin zinciri ile sağlanır. Besin zincirinde besin aktarımı üreticiden tüketicilere doğru gerçekleşir. Besin zincirlerinin ilk halkasında her zaman üretici canlılar yer alır. Üreticiler güneş enerjisi yardımıyla organik besinleri sentezler. Bu sentez; karada tohumlu ve tohumsuz bitkiler, sucul ortamda ise fitoplanktonlar, algler vb. canlılar tarafından yapılır.
Besin zincirinde üreticilerle beslenen otçul canlılara birincil tüketiciler denir. Karasal ortamdaki birincil tüketicilerin büyük bölümünü böcekler, kemirici memeliler ve geviş getirenler; sularda ise fitoplanktonlarla beslenen küçük boyutlu canlı türleri oluşturur.
Birincil tüketicilerle beslenen hayvanlara ikincil tüketiciler denir. Aslan, kurt, fok gibi etle beslenen canlılar ve böceklerle beslenen kuşlar ikincil tüketicilere örnektir.
İkincil tüketicileri besin olarak kullanan etçil hayvanlara üçüncül tüketiciler denir. Yırtıcı kuşlar, katil balina, pelikan gibi canlılar ise üçüncül tüketicilerdir. Ayrıştırıcılar da besin zincirindeki tüm canlıların ölülerini ve atıklarını ayrıştırarak ekosistemdeki beslenme ilişkilerine dâhil olur.
Yaşama birliklerinde canlılar arasındaki beslenme ilişkileri, çoğunlukla besin zincirlerinden daha karmaşık bir yapıdadır. Üreticilerden başlayıp çeşitli tüketicilerde son bulan, zaman zaman kesişerek karmaşık birçok besin zincirini içine alan besin ağları vardır. Besin ağlarında tüketicilerin çoğu, birden çok besini tüketebilir ya da birden fazla tüketici aynı organizmayla beslenebilir. Ekosistemi oluşturan canlıların birbirleri üzerinden beslenmeleri sonucu oluşan bu karmaşık ilişkiye besin ağı denir.
Besin piramidi: Besin piramitleri ekosistemlerin her trofik düzeyinde yer alan canlıların toplam biyokütlelerini gösteren ekolojik piramitlerdir. Biyokütle, belirli bir alandaki canlıların kuru ağırlığı olarak tanımlanır. Canlıların vücudundaki maddelerin (su dışındaki) kütlesi cinsinden ifade edilir. Besin piramidindeki her basamak bir üst trofik düzeydeki canlıların kullanabileceği besin miktarını gösterir.