Besin içeriği nedir, besin içeriklerinin adları nelerdir

Besin içeriği nedir, besin içeriklerinin adları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Besinler, vücudumuz için gerekli bileşenleri sağlayan, yenilebilir bitki ve hayvan dokuları olarak tanımlanır. Besin yerine, gıda veya yiyecek ifadeleri de kullanılıyor. Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleriyse besin öğeleri olarak tanımlıyoruz.

Besinlerin içerisinde yer alan tüm değerleri ifade eder. Bu içerikler;

  • Vitaminler
  • Proteinler
  • Yağlar
  • Mineraller
  • Su

Besin içerikleri ve görevleri nelerdir

1- Vitaminler:
A vitamini: Göz sağlığına iyi gelir. Ağız içi yaralarına karşı korur ve diş eti kanamalarını önler.
B vitamini: Sindirim sisteminin çok daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Saç derisindeki hücreleri yeniler. Saçların daha canlı ve parlak görünmesi için sık sık B vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir.
C vitamini: Kış hastalıklarına karşı vücut direncini arttırır. Gribal enfeksiyonun yayılmasını önler. Öksürüğe iyi gelir.

D vitamini: Kansere yakalanma riskini azaltan D vitamini kemik gelişimini destekler.
E vitamini: Kilo vermeye yardımcı olur. Yağ - kas dengesini sağlar. Vücutta biriken ödemlerin atılmasını kolaylaştırır.
K vitamini: Karaciğer sağlığı için tüketilmesi önerilen K vitamini, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini de yarı yarıya azaltır.

2- Proteinler: Vücudun gereksinim duyduğu enerjinin yarısından fazlasını proteinler karşılar. Zindelik verir. Kas ve eklem ağrılarını geçirir.

3- Yağlar: Protein çeşitleri ile birlikte vücudumuzun enerji kaynaklarından biridir. Kan akışını hızlandırdığı için vücudu sıcak tutar. Haricen kullanılan bazı yağ çeşitleri hem cilt hem saç sağlığına iyi gelir.

4- Su: Vücudumuzun yaklaşık %70 - %75'i sudur. Su, başta böbrek ve mide olmak üzere tüm iç organların sağlıklı çalışmasını sağlar. Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler.

5- Mineraller: Kalbin düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki oksijen oranını arttırır. Vitaminler ile birlikte bağışıklık sistemini güçlendirir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri