Bereketli hilal: İlk Çağ’da Anadolu’nun güney doğusunda ve Mezopotamya’da Fırat ve Dicle gibi bereketli topraklarda ortaya çıkmış olan yerleşim alanlarına denir.
Meşruiyet: Meşrutî monarşi veya Parlamenter Monarşi hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halk oyuyla seçilen meclis tarafından kısıtlandığı yönetim biçimine denir. Oligarşi: Bir grubun veya zümrenin yönetimde söz sahibi olduğu yönetim biçimine denir
Pankuş: Hitilerde soyluların söz hakkına sahip olduğu meclise denir.
Satraplık: Perslerin geniş topraklarını yönetmek için kurdukları eyaletlere denir
Kolonizasyon: İlk Çağ’da toprakları tarıma elverişli olmayan ve ticarette zenginleşen devletlerin toprakları dışında ele geçirdikleri verimli topraklara denir.
Artı ürün: Yağışın yeterli olmadığı ve doğal besin kaynaklarının az olduğu bölgelerde sulamanın genişlemesiyle üretilen fazla ürüne denir.
Feodalizm: Batı ve Orta Avrupa ülkelerinde toprak sahibi olan senyörün; siyasi, ekonomik, hukuki ve askerî haklara sahip olduğu ve temeli toprak köleliğine dayanan toplum düzenine “feodalizm” denmektedir.
Kast sistemi: Hin medeniyetlerde meslekleri babadan oğula geçen katı sosyal sınıflaşmaya denir.
Karum: şehrin hemen dışında ticari işlerin görüldüğü, kendine özgü siyasi ve yönetim statüsünün bulunduğu yerleşimlerdir.