Ben Türk Bilge Kağan, tanrı istediği için kağanlık tahtına oturdum sözden hareketle ilk Türk devletlerinin yapısı hakkında neler

Ben Türk Bilge Kağan, tanrı istediği için kağanlık tahtına oturdum sözden hareketle ilk Türk devletlerinin yapısı hakkında neler söylenebilir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : “Ben Türk Bilge Kağan, tanrı istediği için kağanlık tahtına oturdum.” Bilge Kağan
Muharrem Ergin, Orhun Abideleri, s. 17.
Yukarıdaki sözden hareketle ilk Türk devletlerinin yapısı hakkında neler söylenebilir?

Ödev cevabı kısaca : "Bilge Kağan'ın bu sözü, Türk devletlerinin yapısı hakkında önemli ipuçları vermektedir. Kağanlık, Tanrı'nın isteği doğrultusunda oturulan bir taht olarak kabul edilir, yani kağanlığın tanrısal bir meşruiyeti olduğu düşünülürdü. Bu, Türk toplumunda kağanın sadece bir siyasi lider değil, aynı zamanda kutsal bir figür olduğunu gösterir. İlk Türk devletlerinde, kağanın otoritesi ve meşruiyeti Tanrı'nın iradesine dayandırılırdı. Dolayısıyla, Türk devletlerinin siyasi yapısı, kağanın Tanrı'nın seçimiyle yönetildiği bir yapıya sahipti. Bu yapıda, kağanın otoritesi, toplumsal ve siyasi hayatta belirleyici bir rol oynardı ve onun emirleri toplumun geniş kesimleri tarafından saygıyla kabul edilirdi."

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri