Bekir Sıdkı, 1946-1948 yıllarında İzmir’de bulunan teyzesinin yanına gittiği zamanlarda buradaki Hisar Camii’nde ünlü bestekâr Rakım Elkutlu ile tanıştı ve bestekârın kendi eserlerini kendisinden meşk etti. Babası Hafız Hüseyin Efendi, annesi ise güzel ud çalan, güzel sesli Feride Hanımdır.
1942 tarihinde ilköğretime başlayan Bekir Sıdkı Sezgin, lise yıllarında babasının teşviki ile başarılı bir sınavdan sonra İstanbul Belediyesi Konservatuvarı’na girdi ve buradan mezun oldu. Denizli’de, 1956 yılında vatani görevini tamamladı. 1958’de İzmir'e yerleşti ve 1964 yılında da İzmir’de evlendi.
1959 yılında, TRT İzmir Radyosu’nun sınavını kazandı ve “yetişmiş sanatkâr” olarak bu radyoda göreve başladı. Yine aynı yıl içerisinde solist ve diğer bir sınavla da “Birinci sınıf ses sanatkârı” unvanını aldı.
1967 tarihinden sonra bu kuruluşta stajyer sanatkârlara dersler verdi. 1973’te ise İzmir Radyosu’nda 'Klasik koro şefliği'ne; 1976’dan itibaren de ‘İstanbul Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Öğretim Üyeliği’ne getirildi.
Aynı tarihlerde İstanbul Radyosu ses sanatkârlığı, Küçük koro şefliği ve TRT Merkez Denetleme Kurulu üyeliği görevlerini birlikte yürüten Bekir Sıdkı Sezgin, 1980 tarihinde TRT’den emekli oldu ve konservatuvardaki görevinden de ayrılarak 1971-1983 yılları arasında değişik ülkelerde birçok dini ve lâ-dini musiki konseri verdi.
Özel bir anlaşma ile 1985 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyeliğine başlayan Bekir Sıdkı Sezgin, 10 Eylül 1996'da hayata gözlerini yumdu.
Türk sanat müziği ut sanatçısı, besteci, müzikolog, müzik yazarı, mimar ve eğitimci. Müziğe küçük yaşta annesinden aldığı ut dersleriyle başlayan sanatçı, çalgısında kendi çabasıyla ilerlemiş, on dört yaşındayken ferahnak makamında bir saz semaisi bestelemiştir. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümünü bitirmiştir. Yirmi iki ülkede solo ut ve ses resitalleri, konferans ve seminerler veren, bir ut metodu yazan Tanrıkorur’un beş yüz beş tane eseri vardır. Çeşitli makamlarda klasik fasılları, Mevlevi ayinleri, Yahya Kemal’in şiirleri üzerine yeni formlarda besteleri, naatları ve ilahileri vardır. Müzik Kimliği Üzerine Düşünceler, Biraz da Müzik, Saz ü Söz Arasında, Osmanlılarda Müzik yayımlamış olduğu eserlerden bazılarıdır.