Bataklık alanlara yaklaştığınızda burnunuza çürük yumurta kokusu gelir ve yaklaştıkça bu koku şiddetlenmeye başlar. Bataklık alanların çürük yumurta gibi kokmasının temel nedeni bu bölgelerde ortaya çıkan hidrojen sülfür gazıdır. Bu gaza yoğun şekilde maruz kalınmamalıdır, hidrojen sülfür zehirleyici bir gazdır.
Bataklık alanlarda geçmiş dönemlerde yaşam sürmüş hayvan, böcek ve bitki kalıntılarının nemli arazi içerisinde çürümesi ancak tam olarak yok olmaması sebebi ile hidrojen sülfür gazı ortaya çıkmaktadır. Gazın ortaya çıkması yüzlerce yıllık bir süreç sonucunda gerçekleşir. Bataklık alanların alt kısmında oluşan bu gaz, zemindeki sıvılaşma yoğunluğu nedeni ile rahatlıkla yüzeye çıkabilir. Bataklık alanlardaki bu gaz kokusunun sebeplerinden birisi bu sıvılaşma ile doğrudan alakalıdır.
Kimyasal formülü H2S olan bu gaz sıvılaştırıldığında elektriği iletmeyen yapısı nedeni ile elektrik iletkeni olarak kullanılamamaktadır. Hidrojen sülfür gazının kaynama sıcaklığı -60,75 °C, erime sıcaklığı ise -83,70 °C olarak yapılan ölçümler neticesinde belirlenmiştir. Hidrojen sülfür gazı patlayıcı ve yanıcı özellikleri nedeni ile sıkıştırıldığında tehlike arz etmektedir.