Bir online pazar araştırma şirketi de 6-17 yaş aralığında çocuğu olan 3 bin 500’e yakın kişinin katılımıyla bir anket yaptı. Buna katılanların yüzde 85’i karne hediyesinin çocukları motive ettiğini düşünürken yüzde 66’sı başarısız karneye de hediye alacağını söylüyor. Yüzde 75’lik çoğunluk ise karne hediyesine 150 TL ve altı bütçe ayırıyor.
UYGUN VE AİLE ŞARTLARIYLA ORANTILI HEDİYE
Konu hakkında açıklama yapan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Tatlıdil, “Anne ve babaların çocuklarına alacakları hediye ya da ödüller, onların başarılarının teşvikine yardımcı olurken aynı zamanda aileleri tarafından takdir edilme duygusunu birarada yaşatmalı. Başarı, çocuğun kendi sorumluluk anlayışı içinde var olmalı, tamamen ödüle dayalı olmamalıdır. Çocuğun motivasyonunu arttırmak için verilen teşvik ödülüyle çocuğun sadece ödül için çalışması farklıdır. Ödül için değil, kendi sorumluluğunu taşımış olmanın ailesi tarafından takdir edilecek olması buradaki esastır. Alınacak olan ya da verilecek olan hediyeler, hiçbir zaman hediye sınırını aşmamalı. Hediyeler ailelerin gelirleriyle, yaşam biçimleriyle, yaşlarına, öğrenci statülerine ve konumlarına uygun olmalı, akran grupları arasında verilen hediyeler kabul görebilmelidir.” diye konuştu.
'AİLE DE KENDİNİ SORGULAMALI'
Öğrencilerin başarı değerlendirmesinin sadece aile bireylerinin değil, aynı zamanda anne ve babalarının da başarısını temsil ettiğini söyleyen Prof. Dr. Tatlıdil, “Aile bireylerinin, kendi paylarına düşen sorumluluğu üstlenip çocuklarına uygun bir çalışma ortamı sağlamaları gerekir. Alınacak olan karne de öğrencinin başarı durumunu, öğrencinin dışında aile bireyleri, öğretmenler ve eğitimini gördüğü okulu bir bütün olarak temsil eder. Başarısız olan öğrenciler aileleri tarafından günah keçisi ilan edilmemeli, aileler kendi sorumluluklarını gözden geçirmelidir. Elini vicdanına koyup, 'Öğrencilerin başarısı konusunda bizler neler yaptık?' denilebilmelidir.” dedi.