Bankalar hangi işlemler için ücret isteyebilir?

Türkiye Bankalar Birliği, en çok merak edilen soruları sitesinde yayınladı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), tüketiciyi bilgilendirmek amacıyla "Bireysel Bankacılık Hizmetlerinde Tüketicilere Genel Bilgiler: Merak Edilenler ve Yanıtlar" başlıklı bir metin yayımladı.

TBB'den yapılan açıklamaya göre, kamuoyunu bilgilendirme amacı doğrultusunda hazırlanan 17 sayfalık metin, birliğin resmi sitesinden yayımlandı.

"Bireysel Bankacılık Hizmetlerinde Tüketicilere Genel Bilgiler: Merak Edilenler ve Yanıtlar" başlıklı metin ile bankacılık hizmetlerinde tüketicilerin hayatını kolaylaştırma ve merak edilen önemli konulara ilişkin sorulara cevap verme amaçlanıyor.

Tüketici kredisi sözleşmeleri ve kredi faiz oranları konularında dikkat edilmesi gereken noktalara değinilen metinde, bankaların hangi hizmetler için masraf ya da ücret talep edebileceği hakkında bilgiler veriliyor.

Metinde bankalarla gerçekleştirilen sözleşmelerden cayma, kullanılan kredilerin vadesinden önce ödenmesi, taksitlerde gecikme gibi durumlarda neler yapılması gerektiğine ilişkin de merak edilen sorulara yanıt veriliyor.

Konut satış sözleşmeleri, Tüketici Hakem Heyeti başvuruları, Kredili Mevduat Hesabı ve kredi kartı sözleşmelerine ilişkin de bilgi verilen metinde, taksitli nakit avans kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara değiniliyor.

Bankalar hangi hizmetler için masraf ya da ücret talep edebilir?

Banka sizden, yalnızca yukarıdaki linkte belirtilen ürün ve hizmetlere dair ücret talep edebilir.

Sözleşme kapsamında ücret alınacak her ürün ve hizmet için, banka sizin onayınızı alır.

Bankanın, 1 yıl içerisinde periyodik masraf ve ücretlerde, önceki yıl sonu itibarıyla açıklanan yıllık TÜFE artış oranının 1,2 katı ve üzerinde artış yapabilmesi için, onayınızı alması gerekir.

TÜFE artış oranının 1,2 katından daha az artış olduğunda, banka, 30 gün önce bilgilendirmede bulunarak değişikliği hayata geçirebilir. Bu bilgilendirme, yazılı olarak ya da kalıcı veri saklayıcısıyla yapılabilir.

Bilgilendirmenin yapıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde, ürün ya da hizmetin kullanımından vazgeçebilirsiniz.

Masraf ve ücretlerde yapılan değişiklik nedeniyle vazgeçme hakkınızı kullandığınızda banka size ürün ya da hizmet vermeyi sonlandırabilir.

Ürünü ya da hizmeti kullanmaya devam ederseniz, masraf ve ücretlerde yapılan değişikliği kabul etmiş sayılırsınız.

Sizden tahsil edilen bir ücretin iadesi söz konusu olduğunda, banka sizi bilgilendirir.

Ardından, iade tutarını, belirteceğiniz bir hesaba ücretsiz olarak gönderir ya da nakit ödeme yapar.

Banka, sizden tahsil edilecek ücret ve diğer kesintilere ilişkin güncel bilgilere internet sitesinde yer verir.

Banka, masraf ve ücretlerde değişikliğe gittiğinde, internet sitesindeki masraf ve ücretlere dair bilgileri de eşzamanlı olarak günceller.

Belirli süreli kredi sözleşmenize ilişkin açılan hesabı yalnızca kredi geri ödemeleri için

kullandığınızda, banka bu hesaptan hesap işletim ücreti tahsil etmez. Aksi yönde bir

talebiniz olmazsa, bu hesap kredinin kapanmasıyla birlikte kapatılır.

Bankalar tarafından, finansal tüketicilerden tahsil edilebilecek ücretlerin tanımı BDDK'nın sitesinde şöyle tanımlanıyor:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun 06.01.2011 tarih ve 2011/1 sayılı Genelgesi uyarınca, bankaların bireysel müşterilere sundukları hizmetler (para aktarma işlemleri, bireysel krediler, kredi kartları ve banka kartları, mevduat hesapları, ATM kullanımı, kiralık kasa ücretleri, menkul kıymet işlemleri, çekler ve senetler ile diğer işlemler) karşılığı tahsil ettikleri masraf, ücret, komisyon gibi her türlü faiz dışı unsur ve yasal kesintinin yanı sıra bazı bankacılık ürünleri için faiz oranları bilgilerini içermektedir. Söz konusu tutarlarda değişiklik olması halinde veriler eş anlı olarak güncellenmektedir."

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Ekonomi Haberleri