Balta Limanı Antlaşması’yla Osmanlı Devleti’nin Batı’ya bağımlı hâle gelmesinin nedenleri nedir

Balta Limanı Antlaşması’yla Osmanlı Devleti’nin Batı’ya bağımlı hâle gelmesinin nedenleri nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1838 anlaşmasından dolayı gümrükleri yeterince yükseltme olanağı olmadığı için sanayileşme girişimleri liberal ekonomi koşulları altında başarısız olmuştur. Bu gelişme Osmanlı ekonomisinin metropol ülkelere olan bağımlılığını daha da artırarak çevreleşme sürecini hızlandırmıştır.

Osmanlı Devleti’nin ekonomisinin tek koruma sistemi olan tekel (monopol) uygulamasını kaldırdığı, ülke içindeki ticarete İngiltere vatandaşlarının dahil olmasına izin verdiği ve İngiliz tacirlerin vergilerini yerli tacirlerden az tuttuğu için küçük işletmelerin yok olmasına, parasal çöküntünün hızlanmasına, devletin bir borçlarının ve işsizliğin artmasına neden olduğu için Osmanlı Devleti’nin yıkılma dönemini daha iyi anlayabilmek adına araştırılması gereken mühim bir antlaşmadır. Balta Limanı Antlaşması aynı zamanda politik yapıdaki değişikliklerin ekonomiye büyük oranda yansıyabileceğinin müşahhas bir anlatısı olması bakımından değerlidir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri