Anlatıma dayalı şiirin özel bir biçimi olan ve daha sonraları dünya halk şarkılarının bir parçası haline gelen balad, başlangıçta İskoç ve İngiliz kaynaklı olmasına rağmen bütün Avrupa ve Amerika'ya yayılır. Geleneksel ve sanatsal olmak üzere iki türü vardır. Geleneksel balad, çoğunlukla şiire konu olan kişilerin doğrudan konuşması ya da zıt kutupların oluşturulması ile sunulan ve herkes tarafından bilinen halk hikayelerine konu edinir. Psikolojik yoruma pek fazla yer verilmez, anlam doğrudan hareketler ve ilgili olayların anlatıldığı metnin bütününe imalar yoluyla gerçekleştirilir. Sanatsal baladda daha yüksek bir dil kullanılır ve müzik kullanılmaz.
Biçim olarak üç bentle daha kısa, genellikle yarım bentten oluşur. Bentler altılı, sekizli olabilir. Kafiye düzenine genellikler çaprazdır.
Fazla olmamakla birlikte Türk edebiyatında batı etkisine girilen dönemde balada rastlanır.
Balad Örneği
Balad: Batı şiirinde efsanemsi, masalımsı, çoğu zaman acıklı, kimi zaman gülünç olayları, söylenti niteliğindeki eski hikâyeleri işleyen; 3 uzun 1 kısa bentten oluşan bir nazım biçimi ve türü. Balad, Ortaçağ'da danslara eşlik eden öykülü kısa lirik şiirlerdi.