Bahçeşehir Koleji Eğitim Uzmanlarından 2013 SBS Değerlendirmesi!

Bahçeşehir Koleji Eğitim Öğrenim Direktörü Fatih Karadağlı, bu gün yaklaşık 1.127.000 öğrencinin girdiği SBS'de geçen yıla göre daha seçici, zor ve tüm branşlarda okuduğunu anlama, tablo ve grafikleri yorumlamaya dönük sorular olduğunu söyledi. Karadağlı,
Bahçeşehir Koleji Genel Müdürlüğü Bölüm Başkanları tarafından bugün yapılan 8.sınıf SBS değerlendirmesi aşağıdaki gibidir:
 
Türkçe (A kitapçığı)
 
Serdar Dağtekin-Türkçe Bölüm Başkanı
 
Okuma ve Yorumlama Becerisinin ön planda olduğu bir sınavdı.
 
Türkçe soruları 8. Sınıf müfredatına ve kazanımlarına tamamıyla uygundur. Soru dağılımı ve kazanımlar geçmiş yıllara benzerdir.
 
Sorular bilgiden çok öğrencilerin okuma, okuduğunu anlama ve yorumlama kazanımları göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Özellikle paragraf sorularında geçmiş yıllara göre farklı soru kalıpları kullanılmıştır.
 
Geçen seneden farklı olarak anahtar sözcük, görsel yorumlama, fiilimsi ve noktalama işareti soruları sorulmuştur. Bu seneki soru dağılımı şöyledir: 1 sözcükte anlam, 1 deyim, 1 atasözü,
 
3 cümlede anlam, 12 paragrafta anlam, 1 fiilimsi, 1 söz sanatı, 1 cümle ögesi, 1 anlatım bozukluğu, 1 tane de noktalama işareti. Soruların zorluk derecesi %30 kolay, %50 orta, %20 zor şeklindedir.
 
Matematik (A kitapçığı)
 
Fatih Karadağlı-Matematik Bölüm Başkanı
 
Matematik Soruları Geçen yıla göre daha zordu!
 
Sınavdaki Matematik testi direkt olarak sadece 8. Sınıf kazanımları ve müfredatı ile sınırlı kalmamış, sarmal yapıdaki alt sınıf kazanımları da ölçülmüş, orta ve zor düzeyde, çeldiricileri yüksek sorulardan oluşmuştur. Sorular 6. Sınıftan itibaren verilmekte olan temel matematiksel ve analitik düşünme becerilerini ölçen niteliktedir. Genel olarak tarzları yapılandırıcı yaklaşıma ve müfredata uygundur. Sorular geçtiğimiz yılın sorularıyla kıyaslandığında çok daha zordu. Matematik testindeki 20 sorudan 9’u Matematik, 11’İ Geometri konularına aittir.
Üslü sayılar, olasılık, prizma, çarpanlara ayırma konularıyla ilgili doğrudan kazanımı ölçen sorular sorulmuştur. Bunun yanı sıra, üçgende açı kenar bağıntıları (A kitapçığı 1. Soru), benzerlik (A kitapçığı 16. Soru) ve kar-zarar problemi / eşitsizlik (A kitapçığı 20. Soru) çeldiricisi yüksek ve analiz yeteneği gerektiren sorulardır. Geometri sorularının görsel muhakeme yeteneğini ölçen sorular olduğu görülmüştür. Sınavdaki soruların 2 tanesi (%10’u) kolay, 12 tanesi (%60’ı) orta zorlukta ve 6 tanesi de (%30’u) zor sorulardan oluşmaktadır. Matematik testinde zor olan soruların ayırıcı güçlükte olduğu görülmüştür.
 
Fen ve Teknoloji (A kitapçığı)
 
Erdem Çıplak, Bölüm Başkanı
 
Dikkatli ve konsantrasyonu yüksek öğrenciler başarılı olabilir!
 
Sınav sorularının tümü kazanımlara uygundur. Hemen hepsi üst düzeyde konsantrasyon ve dikkat gerektiren sorulardır. 7 soru deneylerle ilişkilendirilerek hazırlanmıştır. 3. soruda “yalnızca” ve “ kesinlikle” kelimelerinin kullanılması klasik soru anlayışının biraz dışına çıktığı için öğrencileri sorunun zor olduğuna şartlayabilir. Özellikle 19. soru birçok öğrencinin zorlanabileceği bir soru tipidir. Cevaplandırılırken her seçeneğin ayrı ayrı denenmesi gerektiği için de zaman kaybına sebep olmaktadır. 13. Soru çok iyi kurgulanmış ve sadece konuya çok hakim öğrenciler tarafından çözülebilecek bir sorudur.
 
7 tanesi (%35) kolay, 9 tanesi (%45) orta zorlukta, 4 tanesi (%20) ise zor sorulardan oluşmuştur. Orta zorluktaki soruların çok dikkat gerektirmesi çözülebilme oranını azaltmıştır. Kolay olarak değerlendirilen sorular ise direkt bilgi sorularıdır. Bilgiye sahip olan öğrenciler
 
çözebilirken, kazanımlara hakim olmayan öğrenciler bu soruları çözemeyeceklerdir. Orta zorluktaki soruları çözerken önce verilen olayların sonuçlarını değerlendirerek tanımlara ulaşması, sonra bu tanımların seçeneklerde ki ifade şeklini anlaması gerekmektedir. Bu yüzden bu sınavın Fen ve Teknoloji bölümü zor olarak nitelendirilebilir.
 
Sosyal Bilgiler (A kitapçığı)
 
Yavuz Gölbaşı, Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı
 
A grubu 2. soru soruların tamamını doğru yapacakların kaderini belirliyor!
 
8. sınıflar düzeyinde uygulanan Seviye Belirleme Sınavı’nda T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde ilk dikkati çeken, soruların zorluk derecesinin orta düzeyde olduğu, müfredata ve kazanımlara uygunluğudur.
Ancak zorluk bakımından 2. soru istisna olarak, ful yapacaklar için kırılma noktasıdır, çünkü soru kökü, sadece bilgiyi değil, dikkati ve motivasyonu da üst düzeyde ölçmeye yöneliktir. Sınav soruları ayrıntılı olarak incelendiğinde, geçen yıllardaki gibi uzun paragraflardan oluşmadığı görülmektedir. Bu durumda bazı soruların doğrudan bilgiyi ölçmeye yönelik olduğu, bazı sorularında verilen bilgiden çıkarım yapmaya yönelik olduğu görülmektedir. Bununla birlikte bu sınavdaki birçok sorunun da, çıkmış soruları çözen öğrencilere avantaj sağladığı söylenebilir.
 
Her üniteden soru çıkan bu sınavda ayrıca geçen yıl olduğu gibi Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi sorularına da yer verilmiştir. Burada dikkati çeken ise şudur; hoşgörü, hukukun üstünlüğü ve vatandaşlık bilinci gibi kavramlara yer verilmesi, sınavın güncel yaşamla ilişkili olduğunun göstergesidir.
 
Sonuç olarak 2013 yılında 8. sınıflar düzeyinde uygulanan SBS’nin T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve de Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersleri açısından bakıldığında, A kitapçığı 2. - B kitapçığı 3. soru istisna olmak üzere soruların açık, net ve anlaşılır ayrıca da müfredata uygun olduğu söylenebilir.
 
İngilizce (A kitapçığı)
 
Emel Bahçe, Bahçeşehir Koleji İngilizce Bölüm Başkanı
 
Karşılıklı konuşmalara dayalı sorular ağırlıktadır!
 
İngilizce soruları müfredata ve kazanımlara uygundur. İlk göze çarpan kelime bilgisi ile ilgili soru bulunmamasıdır. Bu seneki sorularda ağırlıklı olarak karşılıklı konuşmalar vardır ve bu karşılıklı konuşmalarda öncelikle verilen fikre katılıp katılmadığı sorulmuş, düşünce ve duygularını ifade etmeye dayalı cevaplar istenmiştir. Bununla birlikte paragrafa dayalı iki soru bulunmaktadır. Sorular çıkarıma dayalı olup, gramer yapılarını anlama ve uygulama düzeyini ölçmemektedir. Her sorunun anlaşılabilen bir bağlam içerisinde ve genellikle soru-cevap şeklinde düzenlenmesi soru kalitesinin yüksekliğini ortaya koymaktadır. Diğer bir dikkati çeken konu ise; sorular arasında olumsuzluk ifade eden soru biçimlerinin olmamasıdır.(Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? ifadelerden hangisi kullanılamaz ?...v.b) Geçmiş yıllardan farklı olarak öğrenme stilleriyle ilgili (Visual, Auditory, Kinaesthetic) her iki grupta da aynı olmak üzere iki adet soru bulunmaktadır. Bu sene görsellikten kaçınılmıştır, sadece bir soruda tablo yorumlama, diğer bir soruda ise resim yorumlama vardır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

MEB Haberleri