Bağlaç olan de, da’nın yazılışı

Bağlaç olan da, de’nin yazılışı nasıldır, bağlaç olan de da nasıl anlaşılır, da-de'lerin ayrı mı, bitişik mi yazılacağını nasıl anlayacağız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bağlaç olan de / da’nın yazılışı

Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa. Konuşur da konuşur.

UYARI: Ayrı yazılan da / de hiçbir zaman ta / te biçiminde yazılmaz: Gidip de gelmemek var, gelip de görmemek var (Gidip te gelmemek var, gelip te görmemek var değil)

UYARI: Ya sözüyle birlikte kullanılan da ayrı yazılır: ya da

UYARI: Da / de bağlacını kendisinden önceki kelimeden kesme ile ayırmak yanlıştır: Ayşe de geldi (Ayşe’de geldi değil). Kitabın kapağına da dikkat et (Kitabın kapağına’da dikkat et değil).

  • Bağlaç olan “de/da” ayrı yazılır.
  • Ek olan “-de/-da” bitişik yazılır.

da- de'lerin ayrı mı, bitişik mi yazılacağını nasıl anlayacağız

de'yi cümleden çıkarır, cümleyi okuruz. Cümle anlamsız olursa, de bitişik; anlam bozulmazsa ayrı yazılır, deriz.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

ÖDEV & BİLGİ DÜNYASI Haberleri