Bağırsak tembelliğinin nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini açıklayınız

Bağırsak tembelliğinin nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini açıklayınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Lifli besinlerin sıklıkla tüketilmediğinde veya her gün karbonhidrat içerikli besin alınıyor ise, kalın bağırsağa posa gelmez ise kalın bağırsaklarda bulunan mikroplar posalı içeriği yeterli kadar alamaz ve rahat bir şekilde sindiremez. Bu vaziyette de az kaka çıkarımı olur ve daha az dışkılama gereksinimi ile kişilerin rutin tuvalet ihtiyaçları değişir. Yeterince akışkan gıda tüketilmemesi, sıvı içilmemesi veya lifli yiyeceklerin yenmemesi halinde bağırsaklar yeteri kadar posa ememez ve bundan dolayı yumuşamaz bunun sonucunda ise kabızlık olur.

Özellikle zor bir şekilde doğum yapan bayanlarda leğen kemiğinin altındaki adalelerde aşırı bir gevşeme olur ve bu bayanlarda kabızlık ve bağırsak problemleri daha sık bir şekilde görülür. Diğer bir sebep ise aşırı bir şekilde klozet kullanımı ve ıkınmamadır. Klozet ile tuvalet yapımında açı tam olarak tutmadığı için bağırsaklar net olarak dışkıyı itemez. Tuvalete oturulduğunda kişinin dizleri popodan yukarıda olmalıdır. Bu sebeple yüksek klozetler, alaturka tuvaletlere göre daha çok kabızlık sebebidir. Yüksek klozetlere oturulduğunda ayağın altına yüksek bir şey koymak veya parmak uçlarında durarak dizleri yukarıya kaldırmak gibi yöntemler bağırsak tembelliğini engelleyebilir.

Bağırsak tembelliği belirtileri nelerdir

Uyuşuk bağırsak veya bağırsak tembelliği denilen rahatsızlık aslında kronik kabızlık çekme durumudur. Tembel bağırsak rahatsızlığı diye tıpta belirtilmiş bir hastalık yoktur. Bu durum tamamen kabızlığı tanımlar ve gösterir. Bir kişinin üç günden daha uzun süre içerisinde büyük tuvaletini yapması yada bununla beraber herhangi bir şekilde tuvalete çıkmaması kabızlığın en net belirtilerini taşıdığını gösterir bununla beraber bilinen diğer belirtiler ise şu şekildedir;

● Tuvaleti yapamamak.
● Karın kabarıklığı.
● Karında sızlama.
● Makatta çatlama.
● Hemoroid başlangıcı.
● Sürekli baş ağrısı.
● Baş ağrısı.
● İştahsızlık.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri