Besin zinciri, besin ağı olarak canlılar arasında enerji akışını ve birikimini sağlayan ve canlılık faaliyetlerinin devam etmesini sağlayan bir doğal denge ve düzen olarak kabul edilmektedir. Bu düzen içinde tüketici, üretici ve ayrıştırıcı canlılar bulunmaktadır. Tüketici canlılar, sürekli tüketen ve enerji kazanan canlılardır. Üreticiler ise besin üretme yeteneğine sahip canlılardır.
Ayrıştırıcı canlılar, biyolojik ya da ekolojik atıkların ayrışarak doğaya karışmasını sağlayan canlılardır. Bu canlılar arasında tek hücreli unsurlar da yer almaktadır Bazı bakteriler, mantarlar, tek hücreli canlılar ayrıştırıcı sınıfında yer alarak ekolojik piramit düzeninde en alt tabakada yer bulmaktadır.
Ayrıştırıcı Canlılar
Ayrıştırıcı canlılar besin zincirinin en üstündedirler. Hem üreticileri hem de bütün tüketicileri tüketirler. Canlılar ölünce ayrıştırıcılar tarafından besin olarak kullanılırlar.
Ayrıştırıcılar ayrıştırma işlemi sonrasında canlılardaki azotu ortaya çıkarlar. Bu azot toprağa karışır böylece üreticiler tarafından tekrar kullanılır. Böylelikle besin döngüsü devam etmiş olur.
Besin halkası üreticilerle başlar, tüketiciler ve ayrıştırıcılarla birlikte tekrar üreticilere döner. Böylece enerji akışı devam eder.