Norveç’in ortasında, başkent Oslo’ya 150 km mesafedeki Rjukan (Riyükan) kasabasında “Güneş’e hasret kalmak” yakın bir zamana kadar herkesin aşina olduğu bir durumdu. Yüksek dağlarla çevrili bir vadinin tabanına kurulu bu kasaba, yılın 6 ayı boyunca hiç Güneş yüzü göremiyordu. Ancak Rjukan sakinleri, Güneş ışığından mahrum kalma sorununa bir çözüm buldu. Kasabayı çevreleyen dağların tepelerine üç dev ayna yerleştirildi. Bu aynalardan yansıtılan Güneş ışığı ile yerel saate göre değişmekle birlikte kasaba meydanında yaklaşık 600 metrekarelik bir alan aydınlanabiliyor.
Okuduğunuz bu haberde aynalar hangi amaçla kullanılmıştır? Siz de aynaların günlük yaşamdaki kullanım alanlarına örnekler veriniz.
Cevap: Düz aynalar: Evlerimizde genellikle düz aynaları kullanırız. Düz ayna önünde durduğumuzda bizden çıkan ışınlar aynada yansıdıktan sonra tekrar gözümüze gelir. Bizde görüntümüzü görmüş oluruz. Düzlem aynalarda; Görüntü cisimle eşit boyda Görüntünün aynaya uzaklığı cismin aynaya olan uzaklığına eşittir. Görüntü aynaya simetriktir.
Düz aynalar günlük yaşamda; evlerde, kuaförlerde, mağazalarda, okullarda, bina kaplamalarında gibi alanlarda çok kullanılır.
Küresel aynalar: yansıtıcı yüzeyi bir kürenin iç ya da dış yüzeyi gibi olan aynalara küresel ayna denir. İç yüzü yansıtıcı olan aynalara çukur ayna denir. İç yüzü yansıtıcı olan aynalara tümsek ayna denir. Bun aynaların yüzeyleri küresel bir yapıya sahiptir.