Ay tutulmasının neden her ay gerçekleşmez

Ay tutulmasının neden her ay gerçekleşmediğini açıklayınız Ay tutulması neden her ay gerçekleşmez

Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngesi, Dünya'nın Güneş çevresindeki yörüngesine göre eğiktir. Ay, Dünya'nın
arkasında olabilir fakat hala Güneş'ten ışık almaya devam eder.

Ay tutulması Ay’ın “dolunay” evresinde gerçekleşir. Eğer Ay tutulması için tek şart Ay’ın dolunay evresinde bulunması olsaydı, Ay tutulması her ay görülebilirdi. Bu durumda da yılda 12 kez gözlenmiş olurdu.

Oysaki Ay tutulmasının gerçekleşebilmesi için Ay’ın dolunay evresinde olmasının yanında Ay ile Dünya’nın yörünge düzleminin çakışması gerekir. Bu durum ise yılda bazen hiç olmazken, genellikle iki kere gerçekleşir. Bu sebepten dolayı Ay tutulması her ay görülmez.

Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay tarihinde ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda. Ay'ın, Dünya'nın gölgeleri girmesi ile Güneş'ten görünen parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın çıkar. Dünyadaki gölgesi Ay'a Sonbahar. Bu 42.000.000.000 km uzunluğundaki kumsalı Ay'ın uzaklığından 8800 km geniştir. Ay, saatte 3456 km hareket ettirmeye çalışmak için 40 dakika ile bir saat bulundu. Ay tutulması, yeryüzünün Ay'ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu bir gözüyle. Ay'a karşı olan Dünya Yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırdığı için, Ay tutulmasında Ay, çıkmaz. Dünyadaki kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtmalıdır, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görül. Ayın tutamı bir bakır renginde ortaya çıkarır. Bunun yanında Ay tutulması olur.

Bu yazımızı okuyanlar aşağıdaki yazılarımızı da okudular.

Ay tutulması, Güneş tutulmasına göre neden daha sık gözlenir yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Tıklayınız
Güneş tutulması neden daha az gözlenir yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Tıklayınız
Güneş tutulmasını Dünya üzerinde farklı konumlardaki herkes görebilir mi yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Tıklayınız

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri