Kıta genelinde nüfus artış hızlarının oldukça düşük olmasıdır. Bu politikaların başarıya ulaşmaması hâlinde ülkelerin ihtiyaç duyduğu nüfus başka bölgelerden daha fazla göçlerle karşılanacak bu durum kültürel çatışmaları daha fazla artıracak, nüfus yaşlanacak vs.
Avrupa, son yıllarda hızla yaşlanmakta olan nüfusu ve gittikçe azalan genç iş gücü ile üretimin düşeceği endişesi taşımakta. Yaklaşık olarak 500 milyon nüfusu olan, 28 üyeden meydana gelen Avrupa Birliği içinde doğurganlık oranı en düşük ülke Yunanistan olarak görülüyor. Yunanistan’ı İspanya ve Portekiz takip ediyor. Yunanistan’da bir kadın başına 1.2 çocuk düşerken, İspanya ve Portekiz’de bu rakam 1.3 oranında. Avrupa Kıtasında nüfus artış hızının yükseltilmesine yönelik politikalar bu yüzden Avrupa ülkeleri açısından büyük önem taşıyan bölgeler arasında yerini alıyor.
Avrupa Birliği ülkelerinden Fransa’da ise kadın başına 2 çocuk düşüyor ve bu AB’nin doğurganlık oranı en yüksek olduğu ülke. Ekonomik anlamda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan Avrupa ülkelerinin iş hayatındaki başarısının altında çocuk oranlarının düşük olmasını gösteren araştırmacılar bile vardır. AB’nin en güçlü ekonomisine sahip, en kalabalık ülkesi Almanya’da durum ise 1.4 oranı ile doğurganlık oranı yüksek görülse de hızla yaşlanan bir nüfusu var. Sürekli yaşlanan nüfus artık ekonomiyi de yüksekte tutamayınca Avrupa Kıtasında nüfus artış hızının yükseltmesine yönelik politikalar uygulanmaya başladı.
Avrupa Kıtasında nüfus artış hızının yükseltilmesine yönelik politikalar konusunda ortaya çıkan sorudaki değişiklikler ise Avrupa’yı göçmenler konusunda tedirgin ediyor. Afganistan, Irak ve Suriye gibi bölgelerden gelen göçmenlerin iş gücünden faydalanırken, hızla yaşlanan nüfus ekonomik büyümeyi oldukça olumsuz yönde etkiliyor ve bu göç durumuna da ihtiyaç olduğu gayet net şekilde gözler önüne seriliyor.