Atomlar neden ışıma yapar

Atomlar neden ışıma yapar bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Maddeler atomlardan oluşmaktadır. Maddeleri oluşturan en küçük parçacıklara atom denmektedir. Atomlar katmanlardan oluşmaktadır. Çekirdek katmanı ve yörünge katmanı atomu oluşturmaktadır. Atomların çekirdek katmanında proton ve nötron bulunmaktadır. Atomların yörünge katmanında ise elektron bulunmaktadır. Elektronlar enerji seviyelerinde bulunmaktadır.

Atomların uyarılması demek; ısı, ışın, enerji ve manyetik alan gibi etkilerle elektronların yerlerinin değiştirilmesidir. Atomların dışarıdan hiç enerji almamış hallerine ” Temel Hal ” denir. Temel haldeki bir atoma enerji vererek elektronunu üst seviyelerden birisine çıkarma işlemine atomu uyarma denir. Böylece üst enerji seviyesine çıkılabilceği gibi alt enerji seviyesine inilmeside sağlanabilir. Uyarılmış hal temel hale göre kararsızdır. Belli bir süre sonra eski haline geri döner.

Atomlar ışıma yapabilirler. Bu atomların özellikleriyle ilgilidir. Atomlar kendiliğinden ışıma yapıyorlarsa radyoaktif maddeler olduğu anlaşılmaktadır. Elektronların dışarıdan etkiyle bir üst enerji seviyesine geçmesine ışıma denmektedir. Atomların ışıma yapması elektronların enerji seviyelerini yükseltmesiyle ilgilidir. Radyoaktif maddeler kendiliğinden ışıma yaparlar. Bunlar doğrudan insan için zararlı olan ve ölümcül sonuçlara neden olan etkilere sahip maddelerdir. Atomların ışıma yapması enerjileri ile ilgilidir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri