Güçlü etkileşimler kimyasal bağlardır. Kopmaları veya oluşmaları sırasında oluşan enerji değişimi büyüktür. Zayıf etkileşimler ise fiziksel çekim kuvvetleridir. Bunlar kimyasal bağ olarak tanımlanamaz. Kopmaları veya oluşmaları sırasında alınan veya verilen enerji değerleri genelde küçüktür.
Sonuç olarak kimyasal bağlar (güçlü etkileşimler) koptuğunda ve oluştuğunda yeni kimyasal türler meydana gelir ve maddenin kimlik özellikleri değişir. Fiziksel çekim kuvvetleri (zayıf etkileşimler) oluştuğunda veya koptuğunda ise kimyasal türlerde bir değişiklik olmaz. Sadece maddenin fiziksel hâlinde bir değişme olur, kimlik özellikleri değişmez.
Atomlar arasındaki etkileşimi açıklarken; bu etkileşimleri iki şekilde inceleriz;
- Zayıf etkileşimler
- Güçlü etkileşimler.
Güçlü etkileşimler kimyasal bağlardır. İyonik bağ, kovalent bağ ve metalik bağ güçlü etkileşimlerdir. Kimyasal bağlar (güçlü etkileşimler) koptuğunda ve oluştuğunda yeni kimyasal türler meydana gelir ve maddenin kimlik özellikleri değişir.
Zayıf etkileşimler ise fiziksel çekim kuvvetleridir. Bunlar kimyasal bağ olarak tanımlanamaz. Bunlar Van Der Waals ve Hidrojen bağlarıdır. Kopmaları veya oluşmaları sırasında alınan veya verilen enerji değerleri genelde küçüktür.
Sorumuza tekrar döndüğümüzde her çekim kuvveti sonucunda güçlü bir bağ kurulması zorunlu değildir belki de zayıf bir etkileşim sonucunda zayıf bir bağ kurulabilecektir.