Atatürk’ün Türk müziğine ilişkin görüş ve düşünceleri

Atatürk’ün sevdiği şarkı ve türküleri araştırınız. Bunlardan bir tanesinin sözlerini yazınız. Atatürk’ün Türk müziğine ilişkin görüş ve düşünceleri ile müziğe ve sanatçıya verdiği değer hakkında farklı kaynaklardan yararlanarak bir araştırma yapınız.

Soru : Atatürk’ün sevdiği şarkı ve türküleri araştırınız. Bunlardan bir tanesinin sözlerini yazınız. Yazdığınız bu eserin ses kaydı varsa sınıfa dinletiniz.

Atatürk'ün en çok sevdiği şarkıların isimleri nelerdir?

Yemen Türküsü
Vardar Ovası
Çanakkale İçinde
Yanık Ömer
Kırmızı Gülün Alı Var
Alişimin Kaşları Kara
Cana Rakibi Handan Edersin
Mani Oluyor Halimi Takrire Hicabım
Nihansın Dideden Ey Mest-i Nazım
Olmaz İlaç Sine-i Sad Pareme
Atladım Bahçene Girdim
Dayler Dayler, Viran Dayler
Esiri Zülfünün Ey Yüzü Mahım
Gitti de Gelmeyi Verdi
Hab-gah-ı Yare Girdim Arz İçin Ahvalimi
Köşküm Var Deryaya Karşı
Şahane Gözler Şahane

Efelerin Efesi:

Şu Dalma'dan geçtin mi
Soğuk sular içtin mi
Efelerin içinde
Yörük Ali'yi seçtin mi

 

Hey gidinin efesi
Efesi efelerin efesi

 

Şu Dalma'nın çeşmesi
Ne hoş olur içmesi
Yörük de Ali'yi sorarsan
Efelerin seçmesi

 

Hey gidinin efesi
Efesi efelerin efesi

 

Cepkeninin kolları
Parıldıyor pulları
Yörük de Ali geliyor
Açıl Aydın yolları

 

Hey gidinin efesi
Efesi efelerin efesi

Soru : Atatürk’ün Türk müziğine ilişkin görüş ve düşünceleri ile müziğe ve sanatçıya verdiği değer hakkında farklı kaynaklardan yararlanarak bir araştırma yapınız. Elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşmak için özetleyiniz.

Atatürk şiir ve edebiyat dışında müziğe de büyük bir ilgi duymuştur. Şarkı ve türküleri dinlemekten büyük bir zevk alan Atatürk zaman zaman okunan şarkılara eşlik etmişoynanan halk oyunlarına katılmıştır. Bazı Rumeli türküleri onun sesinden notalara dökülmüş ve müzik repertuarımızda yer almıştır.
 
Atatürk askerî ataşe olarak Sofya’ da görevli bulunduğu dönemde çok sesli müziğe ilgi duymaya başlamıştır. Klâsik müzik konserlerine ve operalara giderek bu müzik türlerini tanıma fırsatı bulmuştur. Cumhuriyetin ilânından sonra ülkemizde bu müzik türlerinin sevilmesini ve müzik kültürümüzde yer almasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalara önderlik etmiştir. Ülkemizde müzik sanatının gelişmesi için bütün olanaktan kullanmıştır.
 
Atatürk’ ün tiyatro bale edebiyat heykeltıraşlık mimarî resim müzik gibi sanat dallarıyla ve sanatçılarla ilgilenmesi onları desteklemesi Atatürk’ ün sanatla çok yakın bir ilişki içinde olduğunun göstergesidir.

Atatürk'ün Türk müziğine ilişkin görüş ve düşünceleri ile müziğe ve sanatçıya verdiği değer hakkında konuşalım ve bu konuda Atatürk'ün sözlerini öğrenelim;

Mustafa Kemal Atatürk, sanata ve müziğe önem veren son derece modern ve çağdaş bir liderdi.
Müzik dinlemeyi çok severdi ve sanatçılara değer verir, destek olurdu. Sanatçıların müzik ve sanat adına eğitim almaları için eğitimlerini üstlenir, onların sanatını bizzat kendisi dinlerdi.

Müzik üzerine söylemiş olduğu sözleri öğrenelim;

- "Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur."

- "Müzik, yaşamın bir parçası değil kendisidir. Yani "Hayat Müziktir." Müzik ile alakası olan tek varlık, insandır. Müziksiz bir hayat da zaten mevcut değildir." 

- ‘’Biz Batı musikisini saygıyla dinlediğimiz gibi, bizim musikimiz de bütün dünyada saygıyla dinlenilecek bir halde olmalıdır."

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Müzik Haberleri