Atatürk’ün kadınlara seçme seçilme hakkını vermesi demokrasinin hangi ilkeleriyle ilişkilendirilebilir

Atatürk’ün kadınlara seçme seçilme hakkını vermesi demokrasinin hangi ilkeleriyle ilişkilendirilebilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atatürk’ün kadınlara seçme ve seçilme hakkını vermesi demokrasinin katılım, eşitlik ve milli egemenlik ilkeleriyle ilgilidir. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir.

Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınlara seçme ve seçilme hakkını vermesi demokrasi denen kavramın eşitlik ve milli egemenlik kriterleri ile ilgilidir. Eskiden toplum hayatı içerisinde çok fazla etkin rol bulamayan kadınları yaşadıkları hayata adapte edebilmek, onların yaşamlarına değer vermek ve yaşadıklarını hissettirebilmek, değerli olduklarını gösterebilmek ve onları hayatın her alanına katabilmek adına atılan bir adımdır.

Yaşı, cinsiyeti, ırkı yada herhangi bir özelliğine bakılmaksızın bir insana fikri sorulduğu zaman, o insan mutlu olur ve fikrini beyan etmekten gurur duyar. Toplumdan neredeyse dışlanma boyutuna gelmiş kadınları bu sayede hayata ortak edebilmenin sadece ufak bir parçası olmuştur. 1930'lu yıllar içerisinde, Türkiye'de kadınlara siyasal haklarını kazanması ve koruması için çeşitli yasalar çıkarılmıştır. Bu sayede kadınlar da hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Bu da toplum hayatında oluşan Atatürk Devrimleri'nden biridir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri