Mustafa Kemal Atatürk, devletin içinde bulunduğu durumu anlayabilecek yaşa geldiği günden itibaren ülkeyi düşman işgalinden kurtarmak ve Türk devletini çağdaş devletler seviyesine çıkarmak için tabir-i caizse dişini tırnağına takarak ve canını hiçe sayarak çalışmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk ülkesi için çalışırken kimi zaman düşman ile birebir karşılıklı mücadele ederken kimi zamanda ülkeyi yükseltmek ve geliştirmek için bir çok çalışmaların ve inkılapların altına imzasını atmıştır.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir çok çalışma ve yenilik yaptığı alanlardan birisi de sağlık alanıdır. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk, vatandaşların ülkelerine faydalı birer birey olabilmeleri için eğitim alanının yanı sıra bir de sağlık alanının gelişmesini ve bireylerin sağlıklı birer vatandaş olmasını savunmuştur.
Cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından Mustafa Kemal Atatürk sağlık alanındaki çalışmaları hem arttırmış hem de hızlandırmıştır. Öncelikle tüm vatandaşların sağlık olanaklarından ücretsiz bir şekilde faydalanması sağlanmıştır. Bu bağlamda Mustafa Kemal Atatürk; “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” diyerek egemenliği millete ait kılmış ve bu alanda da tüm vatandaşların ücretsiz fayda sağlamasına ortam hazırlamıştır.
23 Nisan 1920 gününde Cumhuriyet ilan edildikten sonra Mustafa Kemal Atatürk hükümete bağlı olarak faaliyetlerini yürütecek olan Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığını kurmuştur. Bu Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı öncelikle 1924 senesinde Ankara, İstanbul, Trabzon, Diyarbakır ve Sivas gibi illerde örnek olabilecek hastaneler kurmuştur ve bu hastanelerin her geçen gün artması için çalışmalarını hızlandırmıştır.
Sağlık alanında ayrıca verem, kolera, çiçek, tifo, sıtma, kızamık ve menenjit gibi hastalıklar üzerinde tedavi yöntemleri geliştirilirken bununla birlikte halk bu hastalıklara yakalandığında hükümete bildirmekle sorumlu tutulmuştur. Ayrıca Kızılay sivil toplum örgütünün de kurularak faaliyetlerini yaygınlaştırabilmesi için hükümet belirli miktarda bütçe ayırmıştır.